Инфо

13. јул 2017.13. јул 2017.
АКЦИЈА ДАВАЊА КРВИ
ПРОШЛОГ ПЕТКА У СВИЛЕУВИ

АКЦИЈА ДАВАЊА КРВИ

Свилеува, после саме Коцељеве, насеље у општини са највећим бројем добровољних давалаца драгоцене течности, међу којима има и оних који су за вишеструко исказану хуманост добили и признања Црвеног крста Србије
Традиционална акција добровољног давања крви у Свилеуви на Ивањдан одржана је и ове године у организацији Црвеног крста Коцељева. Прикупљање крви у овом коцељевачком селу на празник рођења Св. Јована Крститеља траје још од 2006. године. Стога и не чуди податак да је Свилеува, после саме Коцељеве, насеље у општини са највећим бројем добровољних давалаца драгоцене течности, међу којима има и оних који су за вишеструко исказану хуманост добили и признања Црвеног крста Србије.
–Овогодишња акција је организована у сарадњи са Службом за трансфузију крви Опште болнице Шабац и према речима начелника ове службе др Миткета Брајића ово је једна од најзначајнијих које се организују у јулу месецу када су изражене несташице крви. Ова средина у последње време бележи пораст броја добровољних давалаца. Донедавно је на сто становника било 2,2 даваоца, а сада их је 3,4. Практично на годишњем нивоу имамо сто нових давалаца. Осим тога, повећан је и број акција са седам на чак 13 годишње - истакао је секретар коцељевачког Црвеног крста Милан Глумац.
Боравак у Свилеуви ова организација је искористила и за промоцију својих активности, пре свега у здравствено-превентивној као и социјалној области.
–У сарадњи са “Каритасом” Шабац, а уз подршку општине Коцељева, организовано је бесплатно мерење крвног притиска и нивоа шећера за мештане овог села. У претходних годину дана, колико се континуирано спроводи ова акција, обухваћено је око 750 грађана, а код 12 су откривене вредности због којих су они наставили лечење у здравственим установама. Такође прошлог петка смо за осам домаћинстава из категорије самохрана старачка домаћинства обезбедили пакете основних животних намирница и средстава за хигијену, које су волонтери Црвеног крста поделили на терену. Ова домаћинства нису обухваћена расподелом у прошлој години због ограничених могућности да се задовоље сви који су у стању социјалне потребе -објаснио је секретар ове хуманитарне организације.
В. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa