Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
Транспарентно одлучивање о новцу грађана
НА СЕДНИЦИ ГРАДСКОГ ВЕЋА УСВОЈЕНЕ ВАЖНЕ ОДЛУКЕ

Транспарентно одлучивање о новцу грађана

Градско веће града Шапца у четвртак је усвојило Предлог правилника о спровођењу Одлуке о праву приградских и сеоских месних заједница на пренос средстава од пореза на имовину физичких лица и начину њиховог коришћења. Такође је усвојена и Одлука Надзорног одбора ЈКП “Водовод Шабац” о изменама цена услуга овог ЈП.
Помоћник градоначелника Јелена Топаловић Петровић је навела да је Правилником детаљно регулисан поступак у ком ће грађани месних заједница моћи да предлажу пројекте у које ће бити утрошена средства од пореза на имовину која су остварена на подручју њихове месне заједнице.
-Детаљно је утврђен начин и услови под којима ће грађани моћи да предлажу пројекте и да о њима гласају. Сви пројекти који буду изгласани у овом поступку представљаће део финансијског плана савета месне заједнице који ће у наредној години морати да буде испоштован, у складу са Одлуком о буџету Града. Правилник предвиђа да средства којима МЗ располаже треба да буду утврђена закључно са претходном годином. Тако да оне месне заједнице које имају расположивих средстава закључно са 31. децембром 2016. године могу у поступак ући већ у току овог лета, објаснила је Јелена Топаловић Петровић.
Цена воде биће већа за 20 динара по метру кубном и јулски рачуни ће у просеку бити увећани за око 200 динара за домаћинства. За привреду ово повећање износи 29 динара. Корекција цена је уследила због Постројења за прераду отпадних вода.
-На претходној седници Скупштине града уведена је нова услуга коју ће ЈКП “Водовод Шабац” пружати својим корисницима. Ради се о услузи пречишћавања отпадних вода и као пружаоци услуге ми смо Градској управи предложили цену коју би грађани и правна лица требало да плаћају. Приликом формирања цене водили смо рачуна о томе да нова услуга не оптерети много наше суграђане, али и да, као одговорно руководство не угрозимо пословање предузећа, изјавила је директорка ЈКП “Водовод Шабац” Даниела Ловрин Гавриловић.
Шабац је један од три града у Србији који има постројење за прераду отпадних вода. Поред Шапца имају га још и Суботица, која ову услугу наплаћује 31 динар и Сомбор чији је грађани плаћају 55 динара.
-Ми нашим грађанима шаљемо јасну поруку да бринемо о здрављу будућих генерација. Сваке године пречистимо око 6 милиона кубика отпадних вода. Сада је та вода која се слива у Саву 40 одсто чистија од реке. Постројење је веома важно и за очување позитивне привредне климе у граду. Сви будући инвеститори морали би да издвоје много више средстава за пречишћавање отпадних вода из технолошког процеса. Чињеница да град има постројење смањује инвестицију и Шабац је тиме повољнији за долазак инвеститора од других градова у Србији, објаснила је Ловрин Гавриловић.

М. М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa