Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
УТИЦАЈ ЕКСТРЕМНО ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА НА МУЗНЕ КРАВЕ

ЗАШТИТИТИ ЖИВОТИЊЕ

Последњих година смо сведоци промене климе и посебно у летњим месецима временских непогода у виду неколико дана са екстремно високим температурама у континуитету, које су често комбиноване и са повишеном влажношћу ваздуха. Музне краве посебно оне високопроизводне су нарочито осетљиве на овакве неприлике. Када су температуре изнад 3 степена целзијуса и са влажношћу ваздуха која је и преко 75%, краве трпе топлотни стрес, који може бити изузетно јак, па и довести и до леталних последица, чега смо нажалост сведоци последњих дана и на нашем подручју. Како помоћи животињама да лакше преброде овакве услове и како смањити губитке који су неминовни у производњи млека и могу се кретати и до 50% умањења производње?
Ево неколико корисних савета саветодавца за сточарство Пољопривредне стручне и саветодавне службе Зорана Козлине:
-Ако при изградњи стаје нисмо то урадили, изолација кровне површине је могућа и накнадно и може дати веома корисне ефекте. Животињама осигурати довољне количине питке и свеже воде. Крава која производи око 35 литара млека дневно, при температури околине око 30 целзијуса попије дневно и преко 150 литара воде. Животиње заштитити од директног утицаја сунчевог зрачења на начин да се на испустима изграде надстрешнице или посади дрвеће. Посматрање “терања” крава обављати касно увече и рано ујутро када су температуре ниже. Наиме, за време великих врућина трајање еструса је краће, а често нема ни видљивих знакова. У оброку крава повећати ниво уноса енергије како би се смањио недостатак енергије изазван смањеном конзумацијом хране. Краве хранити у хладније доба дана, (касно увече или рано ујутро) те пазити да не заостаје стара храна која се лако квари те је животиње не желе узимати. Пазити да стаја није пренасељена грлима говеда. Одржавати хигијену стаје, редовно мењати простирку и редовно радити дезинфекцију објекта како би се смањио број мува и комараца. Поставити додатну вентилацију унутар објекта, (посебни вентилатори) те користити систем хлађења хладном водом, (водити рачуна када је влажност ваздуха повишена), каже Козлина.
Као што слика показује музне краве се и у оваквим приликама најбоље осећају пуштене на пашњаку, уз довољне количине питке свеже воде и засену од дрвећа или надстрешнице.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa