Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
ПРЕПОРУКА - СИЛАЖА
Кукуруз у лошем стању

ПРЕПОРУКА - СИЛАЖА

Стање свих пролећних јарих усева није добро што се може видети самим изласком у атаре. Види се шта је изазвао недостатак падавина. Све је кренуло хладним пролећем без довољно водених талога а сада се завршава врућинама. Падавина је било само локалног карактера и недовољних количина што је условило да усеви изгледају лоше и страхује се да се не понови 2012. година, када је принос био катастрофалан.
-За сада сушу најбоље подноси сунцокрет али и његово зрно престаје са наливањем када је температура изнад 37 степени целзијуса. Он се најбоље држи, у односу на кукуруз, шећерну репу или соју. Можемо са сигурношћу рећи да је кукуруз у незавидном положају због недостатка падавина. Дошло је до заостатка у порасту а сада, када су се појавиле високе температуре, то се одражава на величину клипа. Такође и на процес оплодње јер се зна да на температурама преко 30 степени поленово зрно угињава и не може да дође до оплодње. Генерално, имаћемо проблем са приносом, величином клипа и величином зрна. Све ће то условити нижи принос и за сада можемо рећи да ће род бити умањен за минимално 20 процената. Ако се настави ова ситуација биће и знатно веће умањење приноса, процењује стручњак Пољопривредне стручне и саветодавне службе Светлана Златарић.
Посматрано по регионима највише је угрожена Поцерина, затим Посавина, општине Владимирци и Коцељева, па Шабац. Нешто је мање угрожено подручје Мачве где је и земља квалитетнија. На то је утицало и време сетве и избор хибрида.
-Генерално гледајући, сви хибриди су угрожени а нарочито они из раније групе зрења. Због недостатка падавина очекује се и умањење приноса соје. Она је такође у проблему јер је у фази формирања махуна и самим тим наливања зрна па се очекује да не буде довољно формираних махуна са недовољно зрна. Зрна ће бити ситна што ће проузроковати смањење приноса за најмање 20 процената. Без обзира на количине падавина неће се много променити јер је, на пример, код кукуруза клип остао неразвијен, само ће бити питање колико ће зрно бити, наглашава Светлана Златарић.
Недостатак падавина проузроковао је проблеме у дубљим слојевима земљишта тако да трпи коренов систем. Кукуруз почиње и да се суши. Маса изгледа зелена али због недостатака клипа пољопривредници треба да прибегавају силирању зелене масе - кажу стручњаци. Тако ће бар искористити зелену масу. Потребно је редовно обилазити парцеле и у одређеном моменту искористити за припрему силаже. Уколико се не уради на време, неће бити квалитетна.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa