Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
“ЛИРА” ПОСТАЛА ЗАШТИТНИ ЗНАК
УСПЕШНА ГОДИНА ДЕЧЈЕГ ШКОЛСКОГ ХОРА ИЗ КОЦЕЉЕВЕ

“ЛИРА” ПОСТАЛА ЗАШТИТНИ ЗНАК

Дечји хор “Лира” ОШ “Мића Станојловић” из Коцељеве, под руководством професора музичке културе Ивана Марковића, у протеклој школској години остварио је изузетан напредак у области вокалног извођаштва. Вокални ансамбл, вођен великим ентузијазмом, у жељи за високим постигнућима у области дечјег, хорског певања, остварио је пет солистичких концерата.
Још од априла 2012. године, када је “Лира” основана, са јасно наглашеним акцентом на разноврсност музичког репертоара који су до сада извели на чак десет страних језика, чланови хора су се трудили да музичке нумере доведу до што вишег нивоа у смислу квалитета вокалне интерпретације. Увидевши музички таленат даровите деце професор Марковић се додатно заложио да својим знањем и позитивном енергијом помогне деци да остваре жељене резултате. На почетку хор је окупљао свега 20 ученика. Међутим, од септембра прошле године тај број је знатно увећан и сада има 50 чланова. Професор музичке културе, како каже, има хуманистички приступ у извођењу наставе јер шансу да приступе хору пружа и мање талентованој деци, која углавном након одређеног времена стекну потребно самопоуздање и постигну завидне резултате.
–То се догодило и током протекле школске године. Након промоције хора уследили су позиви за учешће на концертима и ван Коцељеве. Дечији хор “Лира” наступио је на Фестивалу зимнице у Коцељеви одржаном крајем септембра месеца прошле године. Потом је одржан традиционални новогодишњи концерт у амфитеатру Високе школе за образовање васпитача у Шапцу у сарадњи са вођом дечјег хора музичке школе “Михаило Вукдраговић” Соњом Живковић. Концерт у свечаној сали Музичке школе “Живорад Грбић” одржан је 3. марта, а недељу дана касније приређен је и хуманитарни концерт у Дому културе у Коцељеви - рекао је професор Марковић и додао да за њега и децу велики догађај представља солистички концерт у новосадској Синагоги где је хор добио изузетне похвале диригената и музичких стручњака који су били изненађени приказаним нивоом вокалне интерпретације ученика.
Последњи солистички концерт, који је имао донаторски значај, одржан је крајем прошлог месеца у Коцељеви. Циљ је био прикупљање новца намењеног за куповину новог клавира за потребе рада са хором и унапређења извођења наставе музичке културе у Коцељеви. Том приликом је сакупљено свега 20 хиљада динара те за реализацију овог циља недостаје још 60 хиљада.
–Куриозитет хора се управо састоји у томе да се дечји гласови тренирају уз неадекватан инструмент који датира из 19. века и чија рестаурација и штимовање изискује више новца у односу на куповину новог клавира. Упркос лошем инструменту дечји хор је направио изузетна постигнућа и савладао све потешкоће у извођењу преко 20 музичких наслова на разним језицима. На нашем репертоару су композиције “Добра вам ноћ, пријатељи”, “Ода радости”, “Круна од нота”, “Гаудеамус”, “Yестердаy”, “Мариа мета китрина”, “Мамма миа”, “Одисеја”, “Српкиња”, “Музика на струју”, “Кад ходаш”... Циљ овако богатог и жанровски разноврсног програма је да се од заборава сачувају и негују не само фолклорне мелодије, већ и квалитетна филмска, забавна и рок музика. То утиче и на стварање музичког укуса код деце која су данас окружена комерцијалном и неквалитетном музиком - сматра руководилац школског хора.
Према речима професора Марковића, круна успешне године је позив уредника РТС Оливере Ковачевић да овај хор наступи у емисији “Жикина шареница” протеклог викенда у Шапцу. Хор је и овога пута побрао симпатије публике изводећи композицију Исидора Бајића “Српкиња”, песму која се често изводила као коло на српском двору. Дечји хор “Лира” је постао бренд по ком се препознаје ОШ “Мића Станојловић”.
–Сумирајући резултате могу да кажем да је протекла година за хор била изузетно успешна а захвалност свакако дугујемо директору школе у Коцељеви Павлу Алексићу, локалној самоуправи која је омогућила бесплатан превоз деце на концерте ван ове општине, али и многобројним колегама, родитељима и дивној публици која је препознала моју амбицију и ентузијазам и подржала ме на путу успеха - изјавио је Иван Марковић, професор музичке културе.
В. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa