Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
Купање у једном од шест језера
ПУТОПИС: ОД ШАПЦА ДО ШАПЦА ЗА 4.200 КИЛОМЕТАРА – ДУИЗБУРГ (6)

Купање у једном од шест језера

Последњи град на нашем пропутовању кроз Немачку који смо обишли је Дуизбург. У ствари, околина Дуизбурга.
А, зашто смо се одлучили за околину? Једноставно, Дуизбург је веома близу Дизелдорфа. Има нешто више од 500.000 становника. Центар је немачке производње челика, живописан и леп град. Али, околина је нешто што Дуизбург чини изузетним. Непосредно испред овог града су смештена насеља, да не кажемо села, а на нас је највећи утисак оставио део око шест језера.
Ради се о комплексу са шест језера, много паркова, и предивном природом. Имали смо среће да смо се нашли на једном од језера баш почетком јуна када је званично, тог дана, отворена купалишна сезона. Јесте да се улаз на плажу плаћа четири евра, чак иако немате намеру да се купате, али ужитак је био потпун. Предивно сређена пешчана плажа, вода чиста и бистра, чак и не толико хладна колико смо очекивали. Док се купамо и одмарамо у води после пар хиљада километара, друштво нам праве патке које се брчкају са нама.
Морали смо, међутим, полако да се пакујемо и да кренемо даље. Успели смо да обиђемо и језеро на којем је 2015. године организован Светски куп у кајаку са којег су и шабачки кајакаши донели медаље.
Прошетали смо се и стамбеним делом и одушевили се како је све лепо сређено и надохват руке. Мир, тишина, ресторани, посластичарнице, и први пут смо налетели на робну кућу са више него повољним ценама. Још нас је и касирка обрадовала попустом од десет евра. Одушевила се када је чула да говоримо језиком са ових простора. Она је из Босне и Херцеговине и живи у Дуизбургу дуже од десет година.
- Наравно да ћу да помогнем нашима када год могу. Овде се сви дружимо и не правимо разлику ко је одакле. Све нас је иста мука спојила да живимо у туђини. Баш ми је драго што сте налетели на мене у овој радњи – рекла нам је љубазна касирка и пожелела срећан пут.
А, пут је био пред нама. Ваљало је преспавати и кренути рано ујутру за Чешку. Одлучили смо се за хотел у којем нема послуге, ни рецепционера. Једноставно, нема никога сем гостију. Преко интернета се резервише соба, када дођете у хотел платите преноћиште уз помоћ кредитне картице, добијете шифру – шест до осам бројева, и уђете у своју собу. Савет је да се у оваквим хотелима обавезно фотографише шифра, јер ако је заборавите, нема ко да вам помогне да уђете у собу. Наш хотел таквог типа је био пристојан са ценом од 35 евра за двокреветну собу. Могли смо на миру да се одморимо и припремимо за последњу етапу. Полако смо се опраштали од Немачке.

ТРЖНИЦА ИЗ ПРВОГ ВЕКА
Много људи одлучи да ради у Дизелдорфу, а живи у околини Дуизбурга. Мирније, пријатније и јефтиније. Дуизбург је, иначе, један од немачких градова који је доста страдао током савезничког бомбардовања крајем Другог светског рата. Укупно је на овај град бачено око 6.000 тона бомби и потпуно је уништено 80 одсто зграда. Данашња тржница се користила у првом веку, а постала је велико трговачко место у 5. веку. Дуизбург има највећу континенталну луку у Европи.


Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa