Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
Дега у галерији САНУ

Балерине пред Београђанима

“Тренуци посматрања“, изложба дела Едгара Дегаа у Галерији САНУ од 15. јула до 15. септембра културни је догађај првог реда.
У првом делу галерије су панои на којима су исписани најмаркантнији моменти биографије Едгара Дегаа (1834-1917), славног француског сликара - сина банкара италијанског порекла и Креолке из Њу Орлеанса. Једна од важних изложби за прихватање његовог дела била је 1865. у Салону (службена изложба на Академији лепих уметности у Паризу), учествовао је у Француско-пруском рату 1873, никада се није женио, последње године живота провео је скоро слеп, а вредно радећи, односно посветивши се више вајарству... Следи избор који чини 21 фотографија у форми модерне штампе (радови чији су оригинали у највећим светским музејима).
Миланка Тодић, једна од ауторки изложбе, истиче да су теме којима се бавио фокусиране на модеран живот краја 19. века. Уместо стабилности и трајног доживљаја, искуство живљења у актуелном времену сводио је на тренутак. За фотографију је често бирао иконографске концепције. Рецимо апотеоза Дегаа је реализована у медију фотографије, а њена права суштина је композицијски чак на трагу ренесансног сликарства.
Аутор изложбе је и Јелена Дергенц, а планирана су стручна вођења кроз изложбу (средом у 13 и четвртком у 17 сати), предавања, радионице и дечји ликовни конкурс “Овако је сликао Дега, а овако свет видим ја”.
Међу изложеним фотографијама су три веома интересантне, необичне, на којима се назире мотив балерине, честе Дегаове инспирације, доминирају наранџасти тонови...
Трећи део изложбе обухвата 29 радова на папиру, односно цртеже, пастеле... Реч је о делима из колекције Народног музеја Београд која, како каже једна од ауторки изложбе Драгана Ковачић, нису била излагана од 1965.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa