Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
ВРУЋИНЕ МОГУ УГРОЗИТИ ПСЕЋЕ ЖИВОТЕ

ПОМОЗИТЕ НАЈВЕРНИЈИМ ПРИЈАТЕЉИМА

Како лето одмиче велики број грађана се жали на разне тегобе изазване високим температурама. Када нам се појави неки од симптома проузрокован тренутним елементарним непогодама, одемо у болницу, посаветујемо се са апотекарима или пријатељима, те их на тај начин отклонимо. Међутим, у нашем окружењу постоје жива бића која не могу то да ураде, а исто, можда и теже подносе сунчеве зраке. Реч је о највернијем човековом пријатељу, псу. Како поступати са њима у току лета и на који начин приметити тегобе изазване високим температурама, као што су топлотни удар и сунчаница, рећи ће нам за „Глас Подриња“ Јелена Симић, доктор ветерине и власник Ветеринарске амбуланте „Сириус“.
- Псе по високим температурама није препоучљиво шетати, а уколико власници то раде, морају их расхлађивати и обезбедити им свежу воду. За њих су најопаснији и нажалост најчешћи топлотни удар и сунчаница. Док сунчаница настаје услед прекомерног излагања сунцу, топлотни удар може да се јави и када пси нису изложени сунцу као последица високих температура. Шетња по врелом асфалту такође може да изазове здравствене компликације. Уколико настану опекотине на шапама изазване врелином асфалта, власници би требало да их намажу вазелином. С обзиром на то да пси немају исти систем расхлађивања као ми, те се не зноје, саветује се да им власници с времена на време квасе главу и шапе. Уколико се деси да пас добије топлотни удар који може довести до смртног исхода, прве симптоме ћете приметити по дезоријентисаности, дахтању, заношењу, неретко губљење свести и конвулзије - наводи Јелена Симић.
Према речима наше саговорнице, пси не могу као људи да препознају када би требало да ограниче своју активност, што на овим температурама може бити кобно, нарочито када су у питању темпераментније расе. Власници неретко изводе псе у вечерњим сатима када сунце зађе, међутим, немају у виду да је температура иако сунца нема иста, те им и тада треба ограничити активности.
-Људи морају да обрате пажњу на то када нису добри услови за псеће активности у току дана. Играње са лоптицом, трчање или било какав вид физичког напора на 40 степени требало би избегавати. Власници такође греше јер по врућинама шишају псе који иначе нису за шишање, мислећи да ће им помоћи или смањити лињање. Међутим, неће ни једно ни друго. Длака је терморегулатор, те им је потребна. Пажња мора да се обрати и на то да ли је бокс на сунцу, те уколико јесте, да га заштите или преместе. Остављање кучића у ауту такође може бити опасно, те то никако не сме да се примењује. Што се тиче раса које су најподложније топлотном удару, у принципу нема правила али можемо издвојити црне, гојазне, брахицефаличне расе и темпераментне псе. Такође, пси који имају разне врсте тумора, најчешће меланом и мастоцитом, не треба излагати сунцу јер су и они као и људи подложни канцеру – истиче Јелена.
Ветеринарску амбуланту „Сириус“ протекле седмице посетило је три власника паса који су доживели топлотни удар, што значи да је то честа појава. Процес лечења је примање инфузије, расхлађивање и примена медикамената, међутим, некада може доћи и до смртоносног исхода. Јако је важно да се власници придржавају савета ветеринара и да схвате да велике врућине могу да угрозе псећи живот.
К.Јекић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa