Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
СРЧАНИ ЦРВ УБИЈА ПСЕ
ПОДМУКЛА БОЛЕСТ ОТКРИВА СЕ СВЕ ЧЕШЋЕ

СРЧАНИ ЦРВ УБИЈА ПСЕ

Већина људи се плаши змија, крокодила, ајкула... Међутим, животиња која годишње убије највише људи јесте комарац! Око милион људи годишње умре од маларије коју преносе комарци.
Ове мале масовне убице последњих година су почеле да убијају и псе. Срчани црв, или Дирофилариа Иммитис, све чешће се открива код љубимаца. Уколико не буде примећена на време може проузроковати смрт. Болест је подмукла и када се појаве први симптоми већ је узнапредовала.
-Симптоми су неспецифични, кашаљ, малаксалост, мршављење. Када до тога дође већ може да буде касно. Лечење је дуготрајно, а прогноза зависи од општег стања пса. Може се излечити потпуно, али је превенција свакако најбоље решење и она траје читав живот, наводи др Јелена Симић.
Болест је у ветеринарској амбуланти у Шапцу први пут дијагностификована пре две године. Међутим, ове године је знатно повећан број оболелих у односу на прошлу.
Утврђује се тестом крви, а Симићева наводи да срчаног црва код нас преноси више од 70 врста комараца. Најугроженији су пси који су лети напољу. Као превенција се користе таблете, ињекције и препарати који садрже репеленте против комараца.
-Дужина женке паразита је око 36 цм, а мужјака око 17 цм. Паразитирају у плућима, у десном срцу, где их буде углавном од 20 до 40. Одатле мигрирају даље у артерије, што може довести до зачепљења или тромболије и до кавалног синдрома, односно смрти. Код нас на тржишту не постоје препарати који убијају адолтне, зреле облике паразита, него само њихов подмладак, каже Јелена Симић.
Да би пас оболео потребно је да од тренутка уједа прође шест до седам месеци. Занимљиво је да се чешће дијагностификује код мужјака него код женки. Може искомпликовати и друге лакше болести и рутинске хируршке захвате. Због трајања лечења многи мисле и на финансијски ефекат, међутим, антибиотици и ињекције који се користе у борби против овог паразита нису скупи. На човека се овај паразит не може пренети.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa