Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
ПОВРАТАК ПРИРОДИ
ГРАДЊА КУЋЕ ОД БАЛИРАНЕ СЛАМЕ У ЈЕВРЕМОВЦУ

ПОВРАТАК ПРИРОДИ

Брачни пар Ђуповац из Шапца гради еколошку кућу у Јевремовцу. Намера им је да децу гаје у природи и имају независно домаћинство
Европски центар за екологију, ових дана у Шапцу, реализује пројекат “Енергетски ефикасна кућа од балиране сламе”, који, кроз Еразмо плус програм, финансира Европска комисија. Циљ пројекта у ком учествују млади људи је стицање знања о употреби еколошких материјала у грађевинарству и архитектури, о енергетској ефикасности и смањењу количине органског отпада у природи.
- Овај пројекат је заснован са намером да се људи упознају са градњом куће од балиране сламе, пре свега омладина, како у Србији, тако и у иностранству. Укључено је седам земаља чланица Европске уније – Турска, Македонија, Грчка, Албанија, Румунија, Чешка и Италија. Из сваке партнерске државе дошла су три учесника, а нас је десетак из Србије. Покушавамо да активирамо што више младих људи из Шапца, јер им је то сјајна прилика да упознају друге људе и обиђу разна места по Европи, са организованим трошковима пута и смештаја, каже Мика Теодосијић из Европског центра за екологију.
На овај начин млади стичу нова знања и вештине, која ће им омогућити да реше проблем незапослености, да буду вршњачки едукатори у локалним срединама и да се више укључе у доношење одлука у локалној заједници.
- Пројекат је део програма Еразмо плус, а идеја је неформална едукација младих, у овом случају, подизање свести о значају екологије, истакла је омладински радник Весна Радановић.
Прошле године полазници су похађали семинар у Италији, а у Шапцу реализују практични део пројекта, учествују у радовима на кући коју гради брачни бар Ђуповац.
- Хтели смо да направимо еколошку, а одлучили смо се за кућу од балиране сламе зато што је енергетски најефикаснија, гради се од неколико природних материјала – земље, дрвета, сламе. Добро се показала у пракси. Имаћемо и соларне плоче да будемо независни од система, одушевљена је домаћица Нада Ђуповац.
Иако су рођени Шапчани, определили су се за здрав начин живота. Имају троје мале деце и желе да она одрастају у природном окружењу, пет километара од центра. Такође, намера им је да имају независно домаћинство, које је и економски исплативо.
- Планирамо и бунар у дворишту. Имаћемо мини котао, тако да ћемо имати двоструко загревање воде, преко пећи коју ћемо ложити и солараних колектора. Елиминисали смо све грејаче у кући, који су највећи потрошачи електричне енергије. Зидови су од балиране сламе, а кров од трске, каже Милан.
Ђуповци планирају да заврше изградњу свог дома до Мале Госпојине. Кажу да ће их кућа од сто четири квадратна метра корисног простора са двадесет квадрата стакленика коштати двадесет хиљада евра, рачунајући документацију, пројекат, дозволе, инсталације, соларне панеле и пумпе за воду.
- Последње четири године бавим се пројектовањем и градњом од природних материјала. Мотивисала ме је природа, жеља да будем свој, што даље од цивилизације која је запала у ћорсокак. Себи сам направио кућу од балиране сламе и уживам у њој, рекао нам је мозак операције, архитекта Вук Крстић и поручио читаоцима “Гласа Подриња” – Вратите се природи и коренима.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa