Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
ЛЕПА СЕЋАЊА И ИСТОРИЈСКИ РЕЗУЛТАТ
ГОСТОВАЊЕМ НА ЈНА МАЧВА СТАРТУЈЕ У СУПЕР ЛИГИ

ЛЕПА СЕЋАЊА И ИСТОРИЈСКИ РЕЗУЛТАТ

После тачно 65 година и месец дана, шабачка Мачва поново ће одиграти меч у елити земље којој припада. Тог 22. јуна 1952. године, фудбалери “Сарајева” у Шапцу су славили 1:0, изборили опстанак, а “црвено-црне” послали у подсавез. Кроз два дана, једна нова генерација клуба почиње нову епоху највишег ранга
Од поменутог меча држава је четири пута мењала име, територија се два пута смањивала. Претходни почетак у ондашњој Првој лиги ФНРЈ било је гостовање у Сплиту, екипи “велике четворке”. Данас је остала “двојка”, велика по некадашњим резултатима, а жреб је хтео да нека нова “Мачва” Супер лигу Србије поново започне баш против једног од чланова “великих”. У суботу, на терен стадиона ЈНА истрчаће фудбалери Партизана и Мачве.
Биће то први званични меч ових клубова у Београду после марта 1988. године и гостовања шабачке екипе у првој полуфиналној утакмици Купа Југославије. Улазак друголигаша из Шапца у саму завршницу најмасовнијег такмичења већ је представљао велико изненађење, а наду у ново дао је Грујић голом са беле тачке у 5. минуту. Ипак, Слађан Шћеповић искористио је грешке у одбрани “чивијаша”, савладао Коларића, донео победу, а касније ће се испоставити и улазак у финале. Ту утакмицу дрес Мачве носили су: Коларић, Ковачевић, Радовановић, Грујић, Ђукић, Матић, Стевановић (Д. Живановић), Петровић, Томић, Радосављевић, Јошић (Г. Живановић), играчи по избору тренера Бориса Маровића.
Лигашких окршаја није било знатно дуже. Два дуела у Београду остају записана у готово вековној традицији клуба, а посебно се памти меч од 11. августа 1951. године и невроватних Партизан – Мачва 0:3. Као потпуни аутсајдери на терен ЈНА истрчали су младићи: Петровић (голман), С. Стефановић, Крстић, Јуришић, Станић, Станковић, Вилотић, Лукић, Обрадовић, Д. Стефановић и Ковачевић. На клупи је био Ралић. Више од 15.000 гледалаца очекивало је лагану победу домаћих, а уместо тога Ковачевић, десно крило, игра маестрално, користећи сваку грешку одбране Партизана предвођене Белином и голманом Руманом. Једном је материјализовао контранапад, други пут искористио неодлучност центархалфа, а потом је одузео лопту беку Јаковетићу и коначних 0:3!!!
Непуних годину дана касније, 5. априла, у другој сезони Мачве у Првој лиги, поново је пут одвео на ЈНА, још једном су овдашњи играчи постигли три гола (Ковачевић, Јуришић и Станић), али сада су лопту из мреже вадили чак шест пута и то све пре првог свог поготка. Ралић је одабрао једанаесторку: Петровић, Манојловић, Станковић, Јуришић, Д. Стефановић, Вилотић, Ковачевић, Јакуш, Станић, Белогрлић, Крстић.
Четврта званична утакмица Партизана и Мачве у Београду стартоваће прекосутра, од 19 сати. Амбиција домаћих је титула, жеља Мачве опстанак, поново су “црно-бели” фаворити, као и 1951. односно 1952. и 1989. Ипак, овај дивни спорт не би био најважнија споредна ствар на планети када би увек побеђивали бољи.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa