Инфо

20. јул 2017.20. јул 2017.
БУЂЕЊЕ УЗ ЈОГУ

БУЂЕЊЕ УЗ ЈОГУ

Већина људи дан започиње уз ритуално испијање кафе. Ако сте се пронашли у томе, па и ако нисте, како би било да прва ствар када отворимо очи буде вежбање јоге и буђење нашег тела? Можда нам кафа у том случају неће ни бити потребна за разбуђивање
Јога представља древну науку здравог живљења. Преведена на наш језик она значи јединство, што би, једноставније речено, било балансирање тела, ума и емоција. На физичком нивоу она обликује наше тело и истеже га и утиче на целокупно здравље тела.
Технике дисања ослобађају потиснуте емоције, страхове и комплексе, активирају дисање, самим тим доводећи више кисеоника у тело и мозак. Тиме утичу на ментално и емотивно здравље и опуштање.
Док технике медитације и релаксације дубински чисте ум и емоције од умора, стреса, дубоко укорењених страхова, дају нам јасноћу и доводе нас до садашњег тренутка. Чистећи сва негативна уверења, сва ограничења и условљености које смо прихватили као своја током одрастања долазимо до спознаје ко смо ми заиста.
Због тога је ова древна техника јоге имала моћ да опстане током толико година, јер је искрена, права и јер представља дуг и мукотрпан процес трансформације личности, промене начина размишљања, погледа на свет и мењања перцепције. Зато је важно нагласити да њена права снага лежи у редовној примени (2-3 пута недељно).
Јога савез у Шапцу, основан је 2008. године и тада је наш град имао само четири лиценцирана инструктора док данас броји много више. Основан је са циљем промовисања јоге као здравог животног стила и вештине саморазвоја. Данас је јога много популарнија у односу на раније и званично је сврстана у спортску дисциплину. У прилог томе, већ другу годину, председница Јога Центра Шабац, Тамара Вешић, заједно са колегиницама, одржава јавне часове јоге намењене љубитељима оваквог вида рекреације на Старом граду.
За оне људе који се одлуче за кућну варијанту вежбања, довољно је да дођу на један тренинг и да након њега редовно практикују оно што су научили.
За људе који се већ баве неким другим спортом, алтернатива је вежбање јоге пола сата пре, као и пола сата након тренинга. Јер она такође представља један вид истезања мишића. Не чуди онда што је већина професионалних спортиста примењује управо на овакав начин, те имају своје личне инстукторе Јоге.
И за крај, важно је нагласити колико је важна за младе људе који се тек развијају. Подстиче правилно држање тела, праву кичму, развој снаге и флексибилности мишића, као и баланс између то двоје.
Млади људи су данас већином оптерећени трком за парама, популарношћу, површним циљевима и вредностима. Јогом добијају алате да излазе на крај са проблемима и изазовима који се постављају пред њих, захтевима родитеља, друштва, околине. Могу да поврате унутрашњи мир и да поврате здравије принципе, однос према себи и другима. Самопоуздање и вера у себе су најбитнији фактори код младих људи, а јогом их могу подићи на виши ниво.
Важно је редовно издвојити време за своју душу и своје тело.
К. Павловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa