Инфо

27. јул 2017.27. јул 2017.
ОД ТЕКУЋЕГ МЕСЕЦА НОВА УСЛУГА ЈКП „ВОДОВОД ШАБАЦ“ –
ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА

ЗДРАВ ЖИВОТ ЗА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Одлуком Градског већа, Шапчани ће са 18 динара, без ПДВ, по кубном метру потрошене воде, од јула плаћати нову услугу коју ће пружати ЈКП „Водовод Шабац“ – пречишћавање отпадних вода.
Наш град је, уз Суботицу и Сомбор, једини град у Србији који има постројење за пречишћавање отпадних вода. Постројење за пречишћавање ради од априла месеца и дневно пречисти 1.700 кубика отпадних вода. После процеса пречишћавања, отприлике иста количина воде улије се у реку Саву. Овога пута, та вода, која из постројења заврши у Сави, до 40 одсто је чистија од реке.
Постројење за пречишћавање отпадних вода у наредним годинама биће обавеза свих градова и општина у Србији и то је један од кључних захтева Европске уније. Као што смо рекли, само три града у Србији имају ово постројење, а услуга пречишћавања у Шапцу је значајно јефтинија него у Суботици и Сомбору.
Цена ове услуге у Суботици износи 28,80 динара по кубном метру, без ПДВ, за физичка лица. Исту ову услугу становници Сомбора плаћају чак 50,05 динара што је већа цена од цене регуларне пијаће воде у Шапцу. Када се погледа цена нове услуге за привреду, и ту је Шабац најјефтинији. У Суботици се за кубик воде плаћа 36 динара, а у Сомбору чак 79,96 динара. Шабачка правна лица плаћаће 27 динара, без ПДВ.
Ако узмемо у обзир јединствену цену за воду и канализацију, Шабац је опет јефтинији од ова два града. Укупна цена производње и дистрибуције воде и одвођења и пречишћавања отпадних вода у Суботици износи 99 динара, у Сомбору, 125,1, а у Шапцу 74,57 динара, без ПДВ.
Постројење у Шапцу представља капитал за здрав живот будућих генерација у нашем граду, јер се захваљујући његовом раду ствара чистији еко- систем, а привреди се значајно смањују трошкови улагања. Да којим случајем Шабац нема ово постројење, сви производни субјекти у нашем граду морали би да имају своја постројења за пречишћавање отпадних вода. Пошто Шабац има, укупна улагања у екологију привредних субјеката су упола мања, јер је довољно да се има само предтретман отпадних вода које настану у технолошком процесу. То значи да привреда има мања обавезна улагања у овој сфери, и самим тим, више простора за нова радна места и за нове технологије.
ВОДОВОД ПРЕУЗЕО
ВЕЋИ ДЕО ТРОШКОВА
Постројење за пречишћавање отпадних вода у Шапцу радиће 365 дана у години 24 сата – без престанка. Систем рада, односно пречишћавања, изузетно је скуп, али се и те како водило рачуна да цео трошак не падне на терет грађана. Већи део трошкова и даље ће бити на ЈКП „Водовод Шабац“. Да није тако, грађани би плаћали ову услугу далеко више.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa