Инфо

27. јул 2017.27. јул 2017.
СТАНОВНИЦИ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА НЕПОСРЕДНО ОДЛУЧУЈУ О ТРОШЕЊУ СВОЈИХ ПАРА

САМОУПРАВА - ПРАВА НАРОДНА ВОЉА

После Одлуке из 2015. године о повратку новца од пореза на имовину у сеоске месне заједнице, о чијем је трошењу одлучивао савет МЗ, новом Одлуком, грађани непосредно предлажу и одлучују о пројектима који ће се финансирати. Ово је прави пут да се победи лоша стварност у Србији, сматра градоначелник Небојша Зеленовић
Шабац је једини град у Србији који је донео Одлуку, још 2015. године, по којој се новац од пореза на имовину враћа у сеоске месне заједнице. Захваљујући тој одлуци, многе месне заједнице су тај новац инвестирале у обнову домова културе, изградњу амбуланте, обнову цркве, асфалтирање, за школе, вртиће, игралишта, гробља и многе друге пројекте.
Наш град је, међутим, отишао још корак даље и ове године је та Одлука измењена. До сада је Савет месне заједнице одлучивао како ће новац бити потрошен, а сада ће се сваки становник месне заједнице питати где жели да буде потрошен новац од пореза на имовину који је враћен у његово село. Не само да ће имати право да гласа за пројекте, него ће имати право и да предложи пројекат за који сматра да ће побољшати квалитет живота у месту у којем живи.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истиче да новац од пореза на имовину остаје у местима у којима је прикупљен.
- У Шапцу нема демагогије, ово није самоуправљање, јер нема ни Централног комитета, ни председника, ни премијера, грађани одлучују, али и предлажу, као што то раде у Швајцарској – каже градоначелник.
На питање да ли верује да, када људи одлучују слободно, доносе праве одлуке, спремно одговара да верује.
- Истински верујем у демократију, а ово је њена суштина. У Шапцу се бавимо стварним потребама људи, а сада имамо механизам да се те стварне потребе најнепосредније и најдиректније реализују, са онолико новца колико га има. Људи имају различите потребе, а новца наравно нема за све. Зато је природно да се о најважнијим потребама у једној заједници гласа. Промена Србије треба да крене баш из села. Ово је прави пут да се победи лоша стварност у Србији – наглашава Зеленовић.
Дакле, по новој Одлуци и Савет месне заједнице и грађани имају право да предлажу пројекте, након тога формира се јединствена листа и у дану за гласање грађани заокружују пројекте за које сматрају да су најважнији и најбољи. Гласање и предлагање пројеката тек треба да се спроводи у шабачким селима током лета, како би пројекти са највише гласова постали део буџета за 2018. годину.
Упутство
Данас је на адресе свих месних заједница послато упутство за примену Одлуке о праву приградских и сеоских месних заједница на пренос средстава од пореза на имовину. Послато упутство је практично први корак у овој јединственој акцији стварања потпуне децентрализације. Свака месна заједница уз упутство добија и тачан износ средстава који има на располагању, а управо о трошењу тог новца грађани ће гласати. И не само гласати, него ће имати и могућност да предложе пројекте који не коштају више од расположивог износа. Финансијска аутономија и самосталност одлучивања ће, верују у Градској управи, омогућити становницима сеоских и приградских месних заједница да на један потпуно нов и свеобухватан начин одреде приоритете и усмере средства у њихову реализацију, стварајући услове за јачање локалне инфраструктуре, решавање социјалних проблема, побољшање образовања, културе и укупног социјално-економског просперитета.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa