Инфо

27. јул 2017.27. јул 2017.
Мачвани негују уметност
ОТВОРЕНА 19. СЛИКАРСКА КОЛОНИЈА У СОВЉАКУ

Мачвани негују уметност

Деветнаеста сликарска колонија отворена је 21. јула у Етно-парку у Совљаку. Организатор сликарске колоније „Совљак 2017“ је Културно-образовни центар Богатић, а поздравну реч гостима упутио је председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац.
- Даме и господо, задовољство ми је да вас поздравим у име покровитеља ове манифестације и у име својих сарадника. Желим да вам ова јубиларна 19. колонија буде бар онолико успешна као све претходне.
Учеснике сликарске колоније који ће ове године боравити у Совљаку, Драгољуба Станковића, Славољуба Радивојевића, Милана Пирничког, Радулу Бошковића, Васу Милекића, Срећка Здравковића и Татјану Благојевић представила је Тања Јуришић, директор Културно-образовног центра Богатић.
- Част ми је и задовољство да вас поздравим у име Културног центра Богатић и да преузмем ту дужност да најавим и представим наше драге уметнике, сликаре који ће се ове године дружити са нама у Етно- парку Совљак. Надам се да ћемо бити добри домаћини и да ће ПОСЕТИОЦИ понети лепе успомене са сликарске колоније - истакла је Тања Јуришић.
Псетиоци су били у прилици да виде изложбу слика “Помен голготи Србије” академског сликара Драгана Мартиновића, професора на Академији класичног сликарства Универзитета “ЕДУКОНС” у Новом Саду који је и отворио сликарску колонију и захвалио се бројним присутнима што навијају за уметност.
-Да није било Совљачана, не би ни нас вечерас овде било. Ја ћу се због мојих драгих колега кратко осврнути на историјску ситуацију везану за постојање колоније. Давне ’62. године, 300 метара одавде живео је Драгић Сокић, сељак који је правио слике од семенки, минијатурне мозаике. Једна од његових слика, портрет Кенедија, је завршила у Белој кући. То је била иницијална каписла за многе Мачване који су тад сликали – истакао је Драган.
Након отварања, гости су могли да уживају уз музички програм ансамбла „Вожд“ из Лознице. Сликари различитих уметничких израза инспирацију у мотивима мачванске равнице и самог Етно-парка тражиће до 28. јула, докле траје овогодишња Сликарска колонија.
К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa