Инфо

27. јул 2017.27. јул 2017.
У СУСРЕТ 48. ПЛИВАЧКОМ МАРАТОНУ “ЈАРАК–ШАБАЦ”

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ МАРША

Међународни пливачки маратон “Јарак-Шабац” овог лета ће доживети своје 48. издање. Учесници, чији ће коначан број бити познат током наредне недеље, покушаће 6. августа да буду најбржи на деоници од сремског села Јарак до плаже Стари град у Шапцу. Пливачко надметање свакако је централни догађај тог викенда, али је временом маратонска трка прерасла у манифестацију која има више садржаја и задовољава различите укусе.
Иако је Пливачки маратон одавно постао институција за себе, не сме се заборавити како је настао и коме је посвећен. Окупационе снаге Трећег рајха септембра 1941. године, као вид одмазде присилили су све Шапчане од 16 до 60 година да, под претњом смрћу, трче 22 км од њиховог града до села Јарак. Војници рајха и НДХ убијали би свакога ко би посустао. Многи су успели, издржали, захваљујући мештанима Јарка. Свесни да ризикују животе, Јарчани су давали хлеб и воду жртвама. Овај догађај памти се као “Крвави марш“. Од 1982. године пливачи се надмећу на деоници од 18,8 км, на стази од Јарка до Шапца у “Трци мира” и меморијалу посвећеном свим жртвама “Крвавог марша”. Први победник “Трке мира” био је Марино Шољан са Хвара испред Дражена Поповића и Милорада Рајшића. Ипак, 1982. било је 13. надметање пливача започето још 1970. као сан шабачких пливача да направе спортско такмичење које сублимира здравље, спорт и љубав према реци. Најпре је стаза била дуга 2,5 км, потом 4,5, затим 8 км, да би 1977. раздаљина од старта до циља износила 16 км. Први инострани учесник запливао је још 1971. а већ током 80-их расте број пливача из целе Југославије и иностранства. Стаза је скраћена поново током ратних 90-их, али је од 1995. отпочео “опоравак”. Традиционално, пливачи су се окупљали сваке прве недеље у августу, а од тог правила се одступило у периоду када је Маратон уврштен у програм ФИНА Светског купа.
Први победник и пливач са убедљиво највише тријумфа је Милорад Рајшић Рајша са 11 победа, од чега седам узастопних од 1970. до 1977. Најбољи странац је Наце Мајцен са четири тријумфа. Претходног лета победио је Сплићанин Милан Марин.
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa