Инфо

3. август 2017.3. авг 2017.
РАДОСТ ЦРКВЕ ШТО ГА ИМА
ЕПАРХИЈА ШАБАЧКА ОБЕЛЕЖИЛА ЗЛАТНИ ЈУБИЛЕЈ ВЛАДИКЕ ЛАВРЕНТИЈА

РАДОСТ ЦРКВЕ ШТО ГА ИМА

Пола века архијерејске службе владике Лаврентија, најређег и највећег јубилеја у епископском достојанству, обележена је дводневним духовно-културним програмом. Свечаности је присуствовао и началствовао патријарх српски господин Иринеј, што је историјски догађај за Шабац, у чијем Саборном храму за 190 година постојања није служио ниједан патријарх.
Погачом и сољу дочекан је поглавар цркве, који је био у пратњи епископа ваљевског господина Милутина, епископа Чешке православне цркве господина Исаије и свештенства из неколиких епархија СПЦ.
- Овај јубилеј прославља не само владика Лаврентије, него наша православна црква и народ српски. Владика има толико љубави, ревности и жртве да би био велики грех то скрити. Он је пример како се воли, како се ревнује и како се све даје за славу Божју, за своју веру и свој народ. У њему многи архијереји могу пронаћи прави пример за свој пастирски рад. Велика је радост цркве што њега има у својим редовима, истакао је патријарх.
Након вечерње службе, Његова светост свечано је отворио реновирану порту Саборног храма, а потом је одржана Духовна академија у новоизграђеном амфитеатру. Драмске секције основних и средњих школа приказале су позоришни комад “Телеграм” – приказ детаља из живота владике Лаврентија, када је у манастир Крку стигао телеграм о његовом избору за епископа, 2. јуна 1967. године. Представљена је Монографија “Лаврентије – празник светлости тихе” протођакона др Љубомира Ранковића, о којој су говорили академик Матија Бећковић, протојереј проф. др Велибор Џомић и аутор.
- Ни изблиза се није могло рећи, у књизи од сто осамдесет страна, све о човеку који је епопеја, и својим животом, и духовним, и људским ликом. Он је, изван сваке сумње, највећа вредност Српске православне цркве, а моја је срећа и велика Божја милост да сам уз њега проживео пола века. После Бога и моје породице, он је највише учинио за мене, истакао је др Ранковић.
О животу епископа шабачког господина Лаврентија, говорио је и академик Матија Бећковић:
- Пре шездесет година, на дан Свете мајке Ангелине, замонашен је у Крушедолу. Тада није било места у манастиру, па је преноћио под једним дрветом. На монашком постригу му је тадашњи владика Макарије дао монашко име Лаврентије, а наш владика је рекао да му је свако светитељско име лепо и да му је свеједно које ће му наденути. Епископ Јован Велимировић, чувши које је име владика добио, рекао је – Лаврентије, то је као шерпа. Та шерпа је постала најпространија и најмириснија крстионица српске цркве.
Свечаној академији у Шабачкој порти присуствовао је и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. Према његовим речима, начин на који владика Лаврентије води Епархију шабачку требало би да послужи као пример свим Шапчанима - Једног дана ћемо се поносити чињеницом да смо живели у његово време.
На крају академије, патријарх Иринеј уручио је неимарске повеље “Јеврем Обреновић” заслужним донаторима, а потом је, у Павиљону културе Исидора Секулић, отворио изложбу фотографија Од Богоштице до Богосавца аутора Бранислава Станковића.
У недељу, након архијерејске литургије, а поводом златног јубилеја, Његова светост уручио је владици Лаврентију високо одликовање – Орден Светог Саве 1. реда.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa