Инфо

3. август 2017.3. авг 2017.
Кривина у огледалу

Само је магарац - магарац

Сва срећа па и ми у Шапцу имамо магарца. И то правог. Зову га Ушке. Ено га у нашем зоолошком врту у средњој Пољопривредној школи. Проводи дане и ноћи и живи неки свој, магарећи живот.
Колико се Ушке променио, не знамо. Знамо да је и он попут нашег председника најмлађи. Ушке је, наиме, најмлађи магарац у историји Шапца. Никада нисмо имали млађег магарца, а када боље размислимо, никада нисмо ни имали магарца, оног правог.
Онај што више личи на неку другу животињу која има мало више људски лик, ту из нашег комшилука, признао је је јавно да је магарац. И то је било симпатично свима нама, једино није било Ушкету.
- Зашто ме вређа? Зар су магарци најглупље животиње? Признајем да смо мало тврдоглави, а ко то данас није – размишљао је у себи Ушке док је жвакао шаргарепу.
И стварно, нико није устао у заштиту јадне животиње. Чак ни Милица која је спремна да оштри своје лакиране нокте на сваку помисао угрожавања било којег животињског света. Нико.
Ушке се помирио са својом судбином верујући да његов род неће више узимати у уста. Али, не лези враже. Човек који више нема личних амбиција, јер је за својих 47 година постао већи Тито од Тита, рече пре неки дан како се „једино магарци не мењају“.
- Волео бих да имам дијалог са тим небеским створењем, па да га приупитам шта он и његовови имају против нас, магараца. Шта смо им ми скривили у животу па нас спомињу? Нека нас оставе на миру, имају они својих брига и проблема – смаза Ушке и трећу шаргарепу.
Не стаје Ушке, ни са шаргарепом, ни са размишљањем. Тражи идеалан опис за некога ко га вређа, и проналази сијасет лепих, што српских, што иностраних речи, који веродостојније објашњавају „коперниканске обрте“ од његове часне животињске сорте.
- Ти и такви би могли мало да консултују књиге и да виде да је магарац био божанство у Месопотамији и северној Африци, и то не без разлога. О нама говоре лоше они који су гори од сваке животиње – настави љутито Ушке.
Разуме он да треба направити неке резове у животу, променити жену, постати вегетаријанац, али позвати на „100 за једнога“, а онда са тим истим мир правити, тешко да иде.
- То уосталом није мој проблем. Ми магарци не гласамо. Само је Магарац – магарац – накриви шешир Ушке и пронађе ’лад да одмори.
Ненад Кулачин

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa