Инфо

3. август 2017.3. авг 2017.
НИЈЕДНО КАО МАЈЧИНО МЛЕКО
ОВЕ НЕДЕЉЕ ОБЕЛЕЖАВА СЕ СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА

НИЈЕДНО КАО МАЈЧИНО МЛЕКО

Од 1. до 7. августа обележава се Светска, а од 2. до 9. октобра Национална недеља дојења под слоганом “Подржимо дојење”. Циљ кампање је развијање свести о значају и предностима дојења за мајку и дете. Тим поводом, разговарали смо са педијатром шабачког Дома здравља “Др Драга Љочић” др Снежаном Гавриловић.
До ког узраста је здраво дојити дете, постоји ли нека оптимална граница?
- Препорука је да мајка доји дете у првој години, с тим што већ од четвртог месеца, постоји потреба детета за немлечном исхраном, јер млеко није више довољно да задовољи потребе бебе. До четвртог, односно, шестог месеца било би неопходно, а после тога, зависи од потреба и мајке и детета. Што дуже, то боље.
Мајчино млеко је ненадокнадиво?
- Не постоји ништа што може да замени мајчино млеко, зато што оно садржи антитела и друге супстанце које делују на имуни систем бебе. То што има мамино млеко, немогуће је убацити у било коју адаптирану формулу, без обзира каквом врхунском технологијом да је припремљена. Могу се неки протеини надокнадити, али не и заштитни фактори, добре бактерије, које штите бебу од инфекција и стимулативно делују на развој њеног имуно-система.
Постоји и психололшки аспекат дојења, који је такође веома важан?
- Наравно. Дојење много значи и за маму и за бебу. Само жене које су дојиле знају какав је то осећај када привију бебу на груди, ту топлину и спрегу између ње и бебе. Велики је губитак за мајке које првенствено себе лишавају тог осећаја. У свим аспектима емотивног сазревања бебе, ненадокнадиво је мајчино млеко.
Који су најчешћи разлози због којих мајка не би смела да доји?
- Уколико мајка користи одређене лекове због хроничних, психијатријских или малигних болести, препорука је да не доји бебу. Уколико се дете роди са великим расцепом непца, или има неку метаболичку болест, дојење није дозвољено. То се мора прихватити као неминовност, увек је интерес детета изнад интереса мајке. Са друге стране, наше маме немају довољно стрпљења, па лако одустану од дојења. Дојке се припремају током целе трудноће и после порођаја, а у првих месец дана се ствара мајчино млеко. И кад је његова количина мала, ипак има велики број антитела, тако да беби заиста није потребно ништа друго.
Осим беба, и мајке имају корист од дојења?
- Приликом дојења, лучи се хормон окситоцин, који контрахује материцу и доводи до престанка крварења после порођаја. Смањује се ризик од појаве карцинома дојке и јајника, а постпорођајна депресија је много ређа код мама које доје, бржи је физички опоравак од порођаја, као и враћање на телесну тежину пре трудноће.
Осим што је здраво, дојење је и практично?
Храњење бебе одузима мање времена, увек је спремно, температура је идеална, нема потребе да се подгрева и припрема, доступно је у сваком тренутку. Грех је свесно одустати од дојења.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa