Инфо

3. август 2017.3. авг 2017.
ГОСТИЉСКИ ВОДОПАД
СА ПУТА ПО ЗЛАТИБОРУ И ОКОЛИНИ

ГОСТИЉСКИ ВОДОПАД

Оаза пријатности у планини. Вода као лед, пада са висине од 20 метара градећи потом више мањих водопада. Улива се у реку Катушницу
Један од кривудавих планинских асфалтних путева према Златибору, признатом туристичком центру Србије, који се налази на надморској висини од око хиљаду метара води преко живописних предела Таре. Он се једним делом претвара у широку праву саобраћајницу поред које има доста места за одмор, рекреацију и предах уколико се за то укаже прилика.
Већ сами улазак у ово познато српско одмаралиште које непрестано добија нове садржаје, указује да ове године има доста туриста. Многи су по сопственим речима овде дошли ради свежег планинског ваздуха, тишине и мира далеко од градске вреве. Другима је ова планина, богата боровом шумом која је често на мети градитеља, место за предах на путу ка црногорском приморју или обратно (при повратку готово обавезно овде свраћају).
Свеједно, Гостиљски водопад који је био једна од дестинација на нашем путовању кроз овај живописни крај Србије, привлачи велику пажњу бројних знатижељника, љубитеља природе и чистог ваздуха.
Сам водопад, налази се у истоименом селу које припада општини Чајетина и Златиборском округу. Кривудав асфалтни пут води нас тамо. Мештани Гостиља тврде да су поред водопада изузетно поносни и о њима се зна у ширим круговима по земљаку Димитрију Туцовићу, који је овде рођен.
Кад су посетиоци Златибора у питању, преовлађује интересовање за хидролошку вредност самог водопада, који је удаљен 25 километара од центра чувеног туристичког места. Он у последње време поприма одлике градске целине. И летимичан поглед на њега говори о правом празнику за очи и душу. Налази се на Гостиљској реци, испред ушћа у реку Катушницу. Вода се обрушава са висине од 20 метара. Литице су кречњачке. Вода изузетно чиста и хладна. Староседеоци кажу може да се пије.
- Заиста сам одушевљена људима и пределом. Све је некако тајанствено, мирно и чисто. Рекло би се прави “рај на земљи”, каже Мирјана Гајић, учитељица из Богатића, једна од бројних посетилаца водопада.
Он је незаобилазна станица бројних туриста (домаћих и страних) који долазе на Златибор.
Бољи познаваоци кажу да низводно овај водопад гради већи број мањих, док се вода из свих улива у реку Катушницу.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa