Инфо

10. август 2017.10. авг 2017.
Фото:Иван Радосављевић

Фото:Иван Радосављевић

“ЈАЗАКИ” ОТВОРИО ВРАТА МЕДИЈИМА

ШАНСА ЗА НАПРЕДАК

За сада раде две производне линије, а запослено је око 430 људи на прављењу електронских компоненти за теретна возила. Током рада уочен је потенцијал једног броја запослених и већ је око 50 људи интерно напредовало. Капацитет објекта биће и за више од 1.700 запослених, али према пројектима за сада је у плану упошљавање тог броја људи
Менаџмент компаније “Јазаки” у Шапцу организовао је обилазак фабрике за преставнике медија. Поред производних погона, новинарима су отворена и врата тренинг центра и канцеларија.
“Јазаки Србија” је основан у мају прошле године, а изградња хале у Шапцу је почела у децембру. Са радом се почело у јуну. За сада раде две производне линије, а запослено је око 430 људи на прављењу електронских компоненти за тетретна возила. До краја 2019. “Јазаки” би требао да упосли око 1.700 радника. Свечано отварање фабрике заказано је за септембар.
Велика пажња посвећена је обуци запослених. Око 300 радника је, до почетка рада фабрике, обучено на шест локација у Европи, у другим фабрикама компаније. Сада се обука врши у трнинг центру у оквиру фабрике, који се састоји из учиноца за теоријску наставу и зоне за тренинг.
-Процес обуке је једна од кључних ставки. Тренинг се ради по “Јазаки” стандардима. Један део припрема представља и тренинг у самом производном процесу, на будућим радним местима. Комплетна обука је праћена и контролисана од стране стручног особља. Радници добијају лиценце за послове које ће обављати, објаснио је Жељко Цвијан, менаџер фабрике.
Теоријски део обуке подразумева упознавање са правилима за безбедност на раду, са правилима пословања компаније и са основиним техничким делом посла. Током практичног дела вежбају се операције, уз поштовање стандарда и мерење времена.
Сваки запослени има своју картицу која поред основних података садржи и информацију о томе које лиценце има и на којим пословима може да ради. Сваке године ће се вршити ресертификација, односно провера да ли радник и даље уме да ради посао за који је обучен.
-Завршавамо систем напредовања у овиру производње. Један од фактора је број лиценци које неко поседује, искуство и оцена рада која се врши на свака три месеца. Од 1. септембра уводимо систем бонуса на плате на месечном нивоу. Додаци ће зависити од продуктивности, квалитета производа, броја направљених грешака, уредности, навео је Милош Давидовић, менаџер људских ресурса.
Посебно се води рачуна о исправности производа. Понављање грешака неће довести до смањења плате, али ће радник ићи на реобуку. Како истичу у “Јазакију”, испоручен производ са грешком може да кошта и фабрику и клијента и корисника возила, који због лоших инсталација може и да страда.
Током рада уочен је потенцијал једног броја запоселних и већ је око 50 људи интерно напредовало. Политика компаније и јесте да се прво створе могућности за напредовање њихових запослених. Највећи број позиција се прво оглашава интерно и прво траже своје кандидате.
Укупна површина фабрике у Шапцу је 30.000 квадратних метара. Од почетка рада пребачена је једна производна линија из фабрике у Чешкој, а до септебра треба да се изаврши трансфер још једне. Капацитет објекта биће и за више од 1.700 запослених, али према пројектима за сада је у плану упошљавање тог броја људи. Менаџмент сматра да се могу створити услови и за више. Кажу да у Шапцу има довољно радне снаге и задовољни су одзивом. Места ће у наредном периоду бити и у администрацији, а поготову за стручњаке и инжењере.
Саставни део фабрике у Шапцу су и магацин, кантина и здравствена амбуланта. Комплетно опремање треба да буде завршено до краја септембра. По попуњавању капацитета, фабрика ће површином и бројем запослених бити највећа у Шапцу. Компоненте које производе извозе се на европско тржиште.
Јапанска компанија, иначе, има традицију дугу више од две деценије. Тренутно запошљавају више од 250.000 људи на око 50 локација у свету.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa