Инфо

10. август 2017.10. авг 2017.
Изван оквира литерарног
Премијера представе „Антигона“ у Дому културе на МиШару

Изван оквира литерарног

У оквиру манифестације Мишарске свечаности биће одржана и позоришна представа „Антигона“ у извођењу Омладинског позоришта „Вожд“ из Мишара. Премијера ове представе је заказана за четвртак, 10. август, са почетком у 20 часова, у великој сали Дома културе Мишар.
Присуствовали смо на једној од њихових проба где смо имали прилику да разговарамо са некима од ових младих глумаца који су нам рекли нешто више о представи као и о самој манифестацији у оквиру које се она одржава.
Обележавање 211. годишњице Боја на Мишару организује се од 02 – 13.августа.
- Централни дан јесте 13. август када је тачно годишњица Боја на Мишару а Омладинско позориште „Вожд“ сваке године у оквиру Мишарских свечаности премијерно изводи своју нову представу. Ово позориште постоји већ осам година а чине га углавном млади људи. – рекао је Душан Симић. Он додаје и да се ово позориште по много чему разликује од других али пре свега по томе што они све раде сами од компоновања музике и шивења костима па до сценографије и глуме.
У улози Антигоне ће бити млада Нина Стокић која је већ седам година део овог омладинског позоришта. Она је истакла специфичност ове представе.
- Антигона за нас представља нешто што је изашло из оквира литерарног јер смо се трудили да целу ту причу поставимо у оквир данашњих проблема и садашњице. – рекла је она.
Да је ова представа посебна и вредна гледања наглашава и Марко Рибић. Он објашњава да су кроз ову представу поставили један нови метод за стварање позоришног дела.
- Цео комад је настао на основу психодрамских вежби које имају за циљ исказивање оних правих, примарних емоција код човека. Ове вежбе су се заснивале на употреби тела као апарата и гласа као машине за стварање тона. То тело стварало је покрет а сам глас који смо добијали кроз разне вежбе, стварао је текст.
Он додаје да ово заправо значи да је примарни текст Софоклеа и Жан Ану ја доста обрађен, приближен садашњем времену и кроз целу причу су желели да искажу бунт против система и свега онога што угњетава младе људе.
- У представи се могу наћи и говори са демонстрација из разних крајева света од 1960. па до данашњих дана и имају за циљ буђење јавности и свих оних људи који на неки начин одлучују о судбини младог човека. – закључује Марко.
К. А.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa