Инфо

10. август 2017.10. авг 2017.
ДОМИНАЦИЈЕ СЕНЋАНИНА И ЧЕХИЊЕ
ФАРКАШ И ШТЕРБОВА УБЕДЉИВО СЛАВИЛИ НА МЕЂУНАРОДНОМ ПЛИВАЧКОМ МАРАТОНУ “ЈАРАК – ШАБАЦ”

ДОМИНАЦИЈЕ СЕНЋАНИНА И ЧЕХИЊЕ

Неколико завеслаја било је довољно Тамашу Фаркашу да створи предност, а док су сви чекали да падне и изгуби снагу због темпа који је наметнуо, он је самоуверено први дотакао циљ. Борба за друго место неизвесна до последњег метра. Штербова најбоља у женској конкуренцији
Национални рекордер на пет и десет киолометара Тамаш Фаркаш стигао је на традиционални маратон са јасним циљем, хтео је тријумф. Надметање на 19 км подразумева паметну тактику, али Фаркашева сјајна форма омогућила му је да убрзо по старту у Јарку створи предност од 50-ак метара и потом је постепено увећава. Деловало је да плива у сувише брзом ритму, нарочито када се узму у обзир тешки услови. Висока температура воде и низак водостај представљали су додатно оптерећење. Лидер је мало успорио у једном делу, дао шансу, у том тренутку другопласираном Качеровском да се приближи, но баш код железничког моста, уследио је нови бег Фаркаша и било је јасно да нема неизвесности око победника. Тријумф у времену 2:48:54.
- Трећи пут пливам у Шапцу, али сада је било најтеже. Тешко је пливати у оваквим условима, но добро сам се припремио, имао свој план и драго ми је што ми је то донело тријумф – истакао је победник Фаркаш.
Недостатак узбуђења у борби за прво место, надокнадила је битка за друго. Изгледало је да ће Чех Качеровски постати вицешампион, но снагу за сам финиш чувао је млади Бенце Балзам. Бечејац ношен подршком публике смањује постепено разлику и буквално у последњим метрима преузима друго место, стотинку бржи од Качеровског (2:57:08:13 и 2:57:08:14).
Укупно четврта, али доминантно најбржа код дама је репрезентативка Чешке Ленка Штербова. Попут Фаркаша повела је од старта и пливала своју трку доспевши на циљ после два сата, 59 минута и 38 секунди, десет минута пре сународнице Веронике Милерске. Трећа међу пливачицама наша млада нада из Бечеја Јована Јечански.
- Често гостујем у Шапцу, имала сам и до сада успеха, те сам и ове године дошла са циљем да победим. Задовољна сам како се трка одвијала и поносна сам на тријумф – нагласила је Штербова.
Рус Валериј Лешчанов није стартовао, те је уместо предвиђених 18, Маратон започело 17 пливача. Публика на Старом Граду поздравила је 15 маратонаца, а током надметања одустали су Драшко Ђурић (БиХ) и Хасноши Тот Чонгор (Србија). Победници у обе конкуренције освојили су по 800 евра, другопласирани 600, трећепласирани 400, а најбољи из Србије су освојили: 300, 200 и 100 евра у динарској противвредности.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa