Инфо

17. август 2017.17. авг 2017.
СЛОБОДА, УМЕШНОСТ, ХРАБРОСТ
ОБЕЛЕЖЕНА 211. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА МИШАРУ

СЛОБОДА, УМЕШНОСТ, ХРАБРОСТ

“Док људски живот постоји, онда постоји јединство онога што је било, онога што је сада
и онога што ће бити. Садашњост је спој прошлости и будућности”
У недељу, 13. Августа, је у Мишару обележена 211. годишњица Боја на Мишару. Обележавању 211. годишњице славног боја присуствовали су и венце положили на споменик представници Владе Републике Србије, Града Шапца, припадници Војске Србије и удружења грађана која негују сећање на ослободилачке ратове.
Обраћајући се присутнима на свечаности, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић рекао да су слобода, умешност и храброст биле речи водиље српским јунацима пре 211 година када су извојевали победу за све нас који их се данас овде сећамо.
-Наш суграђанин, филозоф Михаило Ђурић говорио је “Док људски живот постоји, онда постоји јединство онога што је било, онога што је сада и онога што ће бити. Садашњост је спој прошлости и будућности”. Зато никада не смемо слободу схватити олако и са слободом правити компромисе. Увек се морамо сећати оних који су слободу за нас освајали. Сећати се њене вредности и свих који су за њу дали живот. Зато никада не смемо да престанемо да освајамо слободу у сваком сегменту свог живота јер само тако градимо квалитетну будућност за оне који долазе после нас, баш као што су нас јунаци којих се данас сећамо задужили. Данас победе освајамо за преговарачким столом. Слободу градимо договором и јединством и у Шапцу на врло посебан начин. Ове године освајамо још један делић слободе – слободу за сваког грађанина да слободно одлучује. И само онда када грађани слободно одлучују доносе добре одлуке. Мишар ће на јесен постати један таква оаза слободе, јер ће сви Мишарци на локалном референдуму имати прилику да слободно гласају на који начин ће унапредити живот у својој заједници и ово место учинити још лепшим. Данас, обележавајући овај значајан датум, потврђујемо да је жртва мишарских јунака безмерна, као што је и наша одговорност да наставимо у правом смеру велика, казао је градоначелник Шапца.
После обраћања градоначелника Небојше Зеленовића и представника Владе Република Србије, државног секретара Негована Станковића, изведен је уметнички програм.
Бој на Мишару, 13. августа 1806. године, представљао је једну од најзначајнијих победа у историји српског народа. Битку су извојевали српски устаници, предвођени устаничким првацима шабачког и ваљевског краја, на челу са врховним вождом Карађорђем.
Значај ове победе огледао се у томе што су српски устаници, самостално, без помоћи страних сила, остварили велику победу над регуларним османским јединицама, притом показујући изузетну војно техничку умешност градњом импровизованог мишарског утврђења, што свеукупно јесте чинило корак напред у односу на претходни период ратовања са Турцима.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa