Инфо

17. август 2017.17. авг 2017.
ПОШТОВАЊЕ ПРЕДАКА
ОСМИ ЦЕРСКИ МАРШ У НЕДЕЉУ 20. АВГУСТА

ПОШТОВАЊЕ ПРЕДАКА

“Један који хоће увек је јачи од двојице који морају!”
У порти Шабачке цркве престављен је у понедељак план и програма овогодишњег, осмог по реду Церског марша.
Вече је почело представљањем документарног филма о претходних седам година трајања „Церског марша“ аутора Маргарете Мусић у режији Синише Матића. Говорећи о филму директор ТОШ-а Срђан Митрашиновић рекао је да “филм представља историјски преглед битке и дела наших предака оних захваљујући којима говоримо језиком којим говоримо, пишемо својим писмом, молимо се Богу ком се молимо, у земљи која носи име наше нације. Истовремено, говори и о настанку и развоју идеје и идеја на којима почива Церски марш, говори о начину на који је започео, растао и развијао се у највећу родољубиву манифестацију у Србији.” Филм је изазвао бурне реакције око 150 окупљних суграђана који су били видно задовољни приказаним.
Што се тиче предстојећег 8. Церског марша све почиње већ традиционалним окупљањем на Тргу шабачких жртава у 7 сати ујутру, у недељу 20. августа. На тргу ће бити заједничка молитва за срећан пут, свим учесницима ће бити подељена вода, правила марша и биће обавештени о путањи, одмориштима и планираном временском оквиру. Колона се око 8 сати формира испред Саборног храма св. апостола Петра и Павла у Масариковој улици и одлате се крећа на 35 километара дугачко ходочашће до спомен комплекса на Текеришу. Планиране су две дуже паузе, у школском дворишту села Варна где ће бити заједнички доручак, и у Волујцу, пред највећи успон. Планирано је да колона “умаршира” у Текериш око 15 сати где ће учесници присуствовати парастосу јунацима Церске битке. Програм манифестације планиран је у дворишту ОШ “Степа Степановић” у Текеришу, где ће бити и заједнички ручак за све учеснике марша.
“Церски марш јесте одраз нашег поштовања предака и спознаје о сопственој историји, о коренима из којих смо никли. Он носи емоцију која није тренутна, није везана за овај тренутак нити ситне, дневне проблеме и политике. Овогодишњи марш посвећен је војводи Живојину Мишићу, а мото марша јесу његове речи “Један који хоће увек је јачи од двојице који морају!” - рекао је на крају председник УГ “Церски марш” Божидар Катић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa