Инфо

17. август 2017.17. авг 2017.
БЕБА КОЈА НЕЋЕ ОДРАСТИ
ЖИВОТ СА ПСОМ У КОЛИЦИМА

БЕБА КОЈА НЕЋЕ ОДРАСТИ

Пас у колицима ретка је слика у Србији. Када њихов љубимац доживи повреду кичме, власници га углавном успавају, под изговором да не желе да га муже. Истина је заправо, да животиња не примећује свој хедикеп, а онај ко се мучи, односно има више обавеза, јесте човек.
Још је ређе да пса са тешким хендикепом неко усвоји. Цулету се ипак осмехнула срећа. Као јако малог избацили су га на улицу. Његова браћа и сестре су погажени, а он је преживео, али са тешкин повредама. Таквог су га нашла деца и донела до зграде где су га Зоран и Јелена Радић хранили првих неколико дана. Онда су почеле кише.
-Било је то у априлу прошле године. Донели смо га код нас на терасу где је преспавао неколико ноћи, а онда смо га пустили у стан. Ту је и данас. Живимо у стану на трећем спрату и, иако волимо животиње, рекли смо никада пас у стану, кажу Зоран и Јелена.
Како то обично бива у животу, никад не раци никад... Ветеринари у Шапцу су рекли, а у Београду потврдили, нерви карлице су искидани и ништа му не би могло помоћи. Цуле не осећа задњи део тела, па поред колица носи и пелене.
-Одмах су нам рекли да нема шансе да га удоми неко у Србији. Покушавали смо у иностранство, али у међувремену смо се везали за њега. Прва колица направио нам је наше другарице тата од пластичних водоводних цеви. Друга смо добили од ветеринара Дана и Јелене, а ова која сада имамо стигла су из Енглеске, преко удружења које помаже животињама са хендикепом, објашњава Зоран.
Обавезе око Цула су огромне. Јелена ради као фризер и има више времена да проводи са њим, док Зоран ради скоро по читав дан. Поред тога, ни финансијски издаци нису мали. Купују му пелене за одрасле људе. Једно паковање од 15 комада кошта скоро 1.000 динара, а Цулу су углавном потребне две дневно.
-Велике су обавезе и око “нормалног” пса. Живот са Цулом је као да имате малу бебу за коју знате да никада неће одрасти. Проблем нам је да га оставимо и један дан самог код куће, тако да о одмору и не размишљамо, јер нико не може да га чува тако дуго. На нашу срећу, веома је добар. Преспава целу ноћ, не лаје, тако да ником од комшија не смета, прича Јелена.
Цуле је срећнији од многих својих сродника који ходају на све четири ноге. Функционише и без колица, а тада скакуће седећи. Јури за лоптицом, воли да једе воће и има своје другаре за игру на Тркалишту где живи.
-Ништа не може да замени његову радост када нас види ако смо били одсутни само пола сата. Реакције људи су различите. Деца су углавном одушевљена, док старији умеју да прокоментаришу да нам то није требало. Многи нас у граду препознају само када смо са њим. Он је здрав, срећан и није свестан да има неки недостатак, истичу Радићи.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa