Инфо

24. август 2017.24. авг 2017.
У КОНСТАНТНОМ ПОРАСТУ

АЛЕРГИЈА НА АМБРОЗИЈУ

Уколико кијате и кашљете, отежано дишете, сваки час мерите температуру и питате се како сте успели да се прехладите на високим летњим температурама, можда сте алергични на амброзију.
Учесталост алергијских поремећаја, самим тим и алергије на амброзију, деценијама је у порасту. Последица је стресног начина живота и климатских промена. Високе температуре и суше погодују расту корова, а нередовно одржавање зелених површина, узроци су пораста алергије на амброзију.
Амброзија
Амброзија је биљка која изазива праву пошаст код људи који су алергични на њен полен. Реакција се јавља већ код концентрације од двадесет до тридесет зрна полена на један кубни метар. Док цвета, у августу и септембру, амброзија ослобађа око сто милиона зрна, које ветар може разнети до триста километара около. Производи око шездесет хиљада семенки отпорних на смрзавање, које могу да преживе више од тридесет година. Расте као коров на напуштеним земљиштима уз обалу река, покрај железничких пруга, на ливадама, усевима и зеленим градским површинама.
Лечење
Лекари саветују да избегавате амброзију уколико сте алергични на њен полен. Препоручују избегавање одлазака у природу и задржавање у климатизованим просторијама. Требало би затварати прозоре и свакодневно прати косу и мењати постељину.
Терапија подразумева примену хистаминика, који делују противупално и ублажавају алергијске тегобе. Иако доносе извесно олакшање, лекови узрокују нежељене нуспојаве и не решавају узрок алергије. Неки препоручују имунотерапију, која подразумева поступно излагање пацијента све већим дозама алергена да би организам постао имун на полен.
Жртве ове алергије кажу да, упркос саветима лекара и хистаминицима, период од два месеца, просто морају да - преживе.
- Последњих осам година имам симптоме алергије на амброзију. На почетку су били много лакши, нису утицали на сам квалитет живота, повремено сам кијао и имао секрет у носу. Међутим, како су године пролазиле, опадао ми је имунитет, а расла концентрација полена амброзије у ваздуху. Самим тим, појачавали су се и симптоми. Појавило се обилно кијање, свраб у очима и грлу... Најјачи алергијски напад имам ујутру, првих сат времена, док не почне да делује лек, који попијем чим устанем. У току дана је подношљиво, али се увече, пред спавање, симптоми поново јаве. У суштини, овај проблем је неизлечив, а сви савети како да се сачувамо, нису делотворни, каже наш колега Душан Благојевић.
Алтернатива
Поборници алтернативног лечења тврде да постоје биљке које могу трајно ослободити човека од ове напасти, уколико их редовно користи.
Уље црног кима, с обзиром на његово противупално и антихистаминско деловање, први је избор за ублажавање и превенцију алергијских тегоба. Антибиотским дејством спречава развој секундарних бактеријских инфекција, које често иду уз алергије. Пије се двадесет до тридесет капи дневно, након оброка.
Природни антихистаминик кверцетин ублажава симптоме алергије, поготово ако се узима у комбинацији са витаминима Ц, Б12 и Е, и минералима, цинком и калцијумом. Има га у бобичастом воћу, грожђу, љубичастом луку, јабукама и црном чају. Препоручена доза је од двеста до 400 милиграма дневно.
Коприва је биљка која може спречити активност хистамина, а има и противупално дејство. Према истраживању које је објављено у часопису Планта Медица, дневна доза од 600 милиграма екстракта коприве ублажила је симптоме поленске кијавице код педесет осам одсто испитаника.
Препоручује се употреба уља лана и уља ноћурка, лист црне рибизле, хидролат римске камилице, ехинацеа и чај од маслачка.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa