Инфо

24. август 2017.24. авг 2017.
ЗА НИЈАНСУ ЈЕФТИНИЈЕ ОД ГРЧКЕ
ЦРНОГОРСКО ПРИМОРЈЕ И ДАЉЕ ПРИМАМЉИВО ЗА СРПСКЕ ТУРИСТЕ

ЗА НИЈАНСУ ЈЕФТИНИЈЕ ОД ГРЧКЕ

Црногорско приморје је било и остало пожељна дестинација српских туриста. Чињеница је да они и даље тај део обале зову „нашим морем“, али много тога се променило.
Некадашња братска република је добила сасвим нови изглед. Нови хотелски комплекси, марине, велелепне виле обележје су те нове Црне Горе. Иако је туриста из Русије све мање, натписи на руском су још видљиви на сваком кораку. Русе су, у великој мери, заменили Украјинци и Пољаци. Велика љубав између Црногораца и Руса је, очигледно пукла због санкција и НАТО, што је и могло да се очекује.
Променио се и начин летовања, а нарочито цене. У Црној Гори тешко да је могуће замислити тзв. соц-туризам. Све је комерцијализовано. Од паркинга за три евра, до лежаљки од пет до 100 евра у комплету са сунцобраном. Туристи су овог лета највише кукали управо на лежаљке, јер су „браћа“ Црногорци дефинитивно изгубили компас са овим наметом. Не рачунајући те лежаљке и сунцобране, утисак је да је братска Црна Гора за нијансу јефтинија од братске Грчке, али ту су негде.
Цене у ресторанима парирају Грчким, и то је овог лета веома уочљиво. Зато, ресторане прескачемо. За разлику од Грчке, на црногорској обали има пуно ресторана који нуде комплетан оброк од три до пет евра. Цене пића су, такође, ту негде, али тешко да је могуће попити кока-колу или пиво за мање од два евра.
Услуга се, такође, драстично променила. Да ли због тога што у овом сектору још има пуно запослених сезонаца из Србије и Босне и Херцеговине, или зато што је дошло до драстичне промене у размишљању и понашању према гостима, тешко да ће се налетети на негостољубивост. Углавном су сви предусретљиви и на услузи.
Проблема са водом и струјом има све мање, али приликом било какве појаве лошег времена, ваља рачунати на нестанак ова два ресурса. За оне туристе који су ранијих деценија летовали на овом делу Јадранског мора изненађење може да буде и чињеница да је вода за нијансу хладнија од очекиваног. Довољна је једна киша, или слабија бура, и море ће бити у значајној мери хладније. Срећом, кажу староседеоци, море се брзо угреје, а тога ће нарочито бити свесни они који одлуче да се одморе у септембру.
Путеви у Црној Гори су у много бољем стању него код нас, и још ако се до дестинације за одмор иде кроз БиХ, вожња колима ће бити право задовољство. За разлику од Србије, где су „изграђани путеви у већој километражи него у Брозово време“, вожња кроз ове две државе представља право уживање, нарочито за пнеуматике.
Елем, ко се одлучи за одмор у Црној Гори неће зажалити, али за прави одмор је потребан дубок џеп, као и било где друго у свету. Остало су само нијансе.
ЛУКСУЗ НА СВАКОМ КОРАКУ
Црна Гора никада није заостајала са луксузом. Ове сезоне подаци говоре да је преузела примат у односу на Хрватску када је реч о скупоценим јахтама. Томе је, вероватно, допринео и Порт оф Монтенегро у Тивту где су свакодневно усидрене на десетине скупоцених јахти. Преноћиште у овом делу Тивта, иначе, кошта од 200 евра по особи. Ако се неко одлучи да попије кафу у неком од многобројних кафића и ресторана у овом екслузивном делу Тивта, треба да зна да ће га то задовољство коштати минимум пет евра.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa