Инфо

31. август 2017.31. авг 2017.
Органска производња тражи знање

ШАБАЦ ОПРЕДЕЉЕН ЗА ЗДРАВУ ХРАНУ

“Када се бавите пољопривредном производњом 10-20 година па кренете у нешто ново, производњу без употребе агресивних хемијских средстава заштите, без агресивних вештачких ђубрива, потребно је знање”
Одељење за пољопривреду при Градској управи града Шапца организовало је стручно предавање „Увод у органску производњу -Услови за сертификовање органских производа“ у Центру за стручно усавршавање. Скуп је отворио заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић.
Он је указао на чињеницу да је Шабац пољопривредни крај, што с поносом истиче, а пољопривредници шабачког краја производе квалитетно воће и поврће које лако налази пут до домаћих и страних купаца.
- Органска производња је нова шанса да наши пољопривредници зараде али је важна и због смањења загађења земљишта, заштите воде за пиће, спречавања производње генетски модификоване хране и уопште, ревитализације села. На овај начин помоћи ће се нашим пољопривредницима да зараде више и да очувају своју прехрамбену независност, нагласио је Костадиновић. Он је подсетио да је Скупштина града Шапца усвојила Декларацију о органској производњи, чиме је јасно показано да локална самоуправа подржава ову делатност.
У уводном делу скупа Ненад Новаковић, директор „Органиц Цонтрол Сyстем“ из Суботице прве домаће контролне куће за органску производњу, нагласио је потребу за стручним усавршавањем произвођача.
-Чињеница је да је све више органских произвођача и чињеница је да органска производња тражи подршку и помоћ. То је производња која се ради на мањим, скромнијим, поседима. Највећи камен спотицања је управо у знању, потребно је знање. Када имате знање увек можете да све доведете до краја и будете у било којој области успешни. Ништа у животу није једноставно када кренете у нешто први пут. Када се бавите пољопривредном производњом 10-20 година па кренете у нешто ново, производњу без употребе агресивних хемијских средстава заштите, без агресивних вештачких ђубрива, потребно је знање, каже Новаковић.
Он је додао да у Србији постоји озбиљно тржиште органских производа и да се велике количине такве хране увозе.
Присутни на семинару о производњи органске хране могли су да чују како се прави компост од предавача Данијеле Гаврић. Њен пројекат производње органског ђубрива заживео је у Јавном комуналном предузећу „Стари град“.
Искуства у производњи и преради органских производа представили су и партнери у организацији, „ИДЦ“ из Београда, Удружење „ТЕРРА’С“ из Суботице и „ЦРОПС & ПАРТНЕРС“ ДОО из Пожеге, српско-белгијско предузеће које се бави откупом, прерадом и пласманом смрзнутог воћа и поврћа.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa