Инфо

31. август 2017.31. авг 2017.
СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА ПЕТ ГОДИНА БЕЗ ПРЕДСЕДНИКА ГРАДСКОГ ОДБОРА

РАШТИМОВАНОМ БЕНДУ НЕДОСТАЈЕ ДИРИГЕНТ

Странка са највише чланова у Шапцу, како кажу, и са највише гласова на протеклим изборима, нема већ пет година председника у нашем граду. Просто је немогуће да за све ово време није изнедрила некога ко би био достојан функције председника Градског одбора СНС У Шапцу
Последњи председник градског одбора Српске напредне странке био је доктор Александар Парановић, а председник Окружног одбора Драган Томић. Перановића и Томића су сменили после локланих избора 2012. и од средине те године СНС у Шапцу нема Градски одбор.
Драган Томић је у међувремену осетио, на кратко, чари затвора, а на функцији првог човека шабачких социјалиста су се смењивали људи из Шапца, али и из ширег окружења. Било је ту градских повереника са Уба, из Коцељеве, Руме, Сремске Митровице, па и Београда. Шабачким напредњацима и поред великог броја угледних и образованих људи у сопственим редовима, шефовали су Дарко Глишић, председник општине УБ, али и кум Александра Вучића и актуелни шеф Извршног одбора странке, као и ништа мање озбиљнији играч - Верољуб Матић, алфа и омега Коцељеве, који је за трансфер из Групе грађана у СНС добио посланички мандат и једну фабрику. Било је ту и неких Слађана, Кристијана, као и Зеље који је малтене постао почасни грађанин Мајура. Ни са овим „супермоћним“ напредњацима, ова странка није успела да организује Градски одбор и да попут свих нормалних странака има председника.
Странка са највише чланова у Шапцу, како кажу, и са највише гласова на протеклим изборима, нема већ пет година председника у нашем граду. Просто је немогуће да за све ово време није изнедрила некога ко би био достојан функције председника Градског одбора СНС У Шапцу. Сада су повереници два доктора наука – Александар Пајић и Бобан Бирманчевић. Први је помоћник министра за образовање, а други је директор Телекома у Шапцу. Овај први је на тој функцији нешто дуже, јер је извесно време био један, једини повереник. Пајић је, када је преузео функцију, обећао изборе за Градски одбор у септембру 2016. године, али од тада прође и Божић, и Бајрам, и Србија изабра новог председника Србије, али чланови СНС у Шапцу не добише председника.
Несумњиво је да постоје разни проблеми и разни утицаји, и да се све то ставља под напредњачки тепих, јер једноставно не сме никаква сенка да падне на „историјске успехе“ Александра Вучића. Сви бивши повереници имају своје људе у СНС, и свако би волео да баш „његов“ победи како би задржао утицај. Некако једини нормални у овој причи су аутохтони шабачки напредњаци који покушавају да избалансирају страначку ситуацију. У том балансирању, они често буду ти који изгубе, али то је стварно њихов страначки проблем.
Питање је, ако већ нису способни пет година да организују најобичније страначке изборе и то по старом комунистичком систему – делегатском, како би тек били способни да воде један град. Вероватно би себи додељивали награде попут оне за најуређеније двориште у Лесковцу градоначелнику Лесковца. Или би делили по 3.000 динара, 2.500, 2.400 попут Палме. Можда би им Глишић, Матић и остала дружина помогли да направе Шабац на води.
Проблеми у СНС су видљиви на сваком кораку, али некако су најуочљивији на болници. Велика се ту битка бије, а већ су у ниском старту за Дом здравља. Добро знају напредњаци да је огромна моћ директора болнице када је реч о обичним бирачима. Шабачки СНС делује као раштимовани бенд који наступа и свира, али нема диригента.
Дуго ће се још напредњаци из Шапца крити иза лика и дела Александра Вучића. Добро њему, а добро и њима. Сви су намирени, неки и са по неколико функција без обзира на Вучићево обећање од пре неколико година да ће да укине више функција по једном члану СНС. Шабачким напредњацима председник Градског одбора, вероватно, није ни потребан, јер имају Вучића, а ту су у околини и преостали напредњаци са „супер моћима“.
СОЦИЈАЛИСТИ У РАСУЛУ
Занимљиво је да у Шапцу ни друга владајућа странка на републичком нивоу нема формиран Градски одбор. Ради се о Социјалистичкој партији Србије. За разлику од напредњака, социјалисти су у тоталном расулу, за разлику од осталих странака у Шапцу који имају председнике Градских одбора. Владајућа странка Заједно за Србију има Градски одбор, Демократска странка је недавно изабрала председника и косолидовала своје редове, градске одборе имају и Нова Србија, Нова странка, као и Демократска странка Србије и Либерално-демократска странка.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa