Инфо

31. август 2017.31. авг 2017.
РЕАЛНИ ДОМЕТИ АЛТЕРНАТИВНЕ МЕДИЦИНЕ

Могу ли се озбиљније болести излечити природним путем

Будите посебно опрезни уколико се уз препоруку или рекламу наводе тврдње попут: успех је загарантован, обећава се излечење; препарат или метода лечи све врсте рака и многе друге тешке болести; нема нежељених ефеката; ради се о револуционарном открићу, чудесном леку, тајном састојку, старом народном леку
Сведоци смо све веће популарности текстова који нуде брзе и једноставне начине за лечење, како лакших тако и озбиљнијих болести. На интернету, али и у осталим медијима се могу наћи информације које промовишу разне чудотворне биљке и рецепте који ће излечити и оно што доктори не могу. Тако се на пример за лечење рака предлаже коришћење најразличитијих ствари од посебних намирница хране и биљака па до практиковања одређених животних навика. Постављају се питања колико су ови савети везани за алтернативно лечење заиста делотворни и безбедни; зашто је овај вид лечења све популарнији; као и које су могуће последице те популарности.
На ова, али и многа друга питања је из угла медицинске науке одговорила др Ана Јовићевић, епидемиолог са Института за онкологију и радиологију Србије. Она пре свега објашњава зашто су особе, оболеле од рака заинтересоване за овај вид лечења.
- Особе оболеле од рака заинтересоване су за све што им може помоћи, укључујући и комплементарне и алтернативне методе. Применом тих метода желе да допринесу свом лечењу и бар донекле врате контролу над својим животом и здрављем. Међутим, делотворност великог броја алтернативних метода није доказана, а за неке се зна да су опасне по здравље.
Докторка каже и да је на основу разних истраживања потврђено да заправо ниједна од алтернативних метода лечења не може излечити малигну болест или довести до ремисије (повлачења знакова и симптома болести).
- Не тако ретко чујемо причу о чудотворном дејству неке методе која лечи и пацијенте са најтежим формама болести. Најчешће се ради о производу из егзотичних крајева света или „револуционарном открићу“ које је званична медицина деценијама скривала. У рекламирању се често користе стручни медицински термини, који код лаика стварају утисак постојања научно заснованих доказа, а као потврда се нуди сведочење особе која се, како наводи, на тај начин излечила. За неке од тих метода не постоје научни докази и не можемо знати како делују. С друге стране, за многе препарате су рађена лабораторијска истраживања, али њихови ефекти нису потврђени у клиничким испитивањима.
Према речима докторке, нека истраживања су чак потврдила и штетност одређених производа који се, нажалост, без обзира на то и даље производе.
- Има и препарата који су испитивани на људима и за које је доказано да не делују или су чак и опасни по здравље, па се ипак и даље производе и рекламирају. Један од примера је амигдалин (лаетрил), горки састојак коштице кајсије. Назива се и “витамин Б17”, иако не спада у витамине. Клиничке студије показале су не само да нема утицаја на малигну болест, већ и да постоји опасност од тровања цијанидом.
Осим производа чија је штетност потврђена у истраживањима, треба рећи да неки други ипак могу мало смањити тегобе пацијентима и побољшати квалитет њиховог живота на неки начин. Ипак треба упозорити да, који год да се производ изабере, увек се о томе треба прво консултовати са лекаром.
- Увек се прво посаветујте са својим онкологом и информације тражите у установи у којој се лечите или другим онколошким установама у земљи. Уколико тражите информације преко интернета, гледајте сајтове великих онколошких установа и организација у свету, нпр. националне институте за здравље, националне канцер институте, познате онколошке болнице, друштва за борбу против рака, и сл.
На питање како избећи преваре и разликовати тачне информације од погрешних, докторка каже да ако нешто звучи превише добро да би било истинито – онда вероватно и није истинито.
- Будите посебно опрезни уколико се уз препоруку или рекламу наводе тврдње попут: успех је загарантован, обећава се излечење; препарат или метода лечи све врсте рака и многе друге тешке болести ; нема нежељених ефеката; ради се о револуционарном открићу, чудесном леку, тајном састојку, старом народном леку; приче особа које су се излечиле, али без научних доказа; особе које заступају методу нападају званичну медицину и онкологију, говоре о токсичности онколошког лечења и слично.
К. А.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa