Инфо

31. август 2017.31. авг 2017.
У сусрет новој Школској години

Најављене школске униформе ипак још нису обавезне

Према препоруци Министарства просвете, родитељима чија деца иду у основне школе су прослеђене анкете у којима је требало да се изјасне о томе да ли желе да њихова деца у школи имају униформе. Резултати ових анкета су у већини шабачких школа били негативни
Почетак нове школске године је све ближи и ђаци ће од 1. септембра опет у своје школске клупе. Пред њима је доста нових изазова али и пред њиховим родитељима који и ове године треба да им обезбеде услове и средства за успешно учење. С обзиром на информације које долазе из министарства, поставља се питање да ли ће родитељи поред књига, свезака, оловки и осталог неопходног прибора, овај пут морати да обезбеде својој деци и школске униформе.
Наиме, према најави министра образовања Младена Шарчевића, од ове године ће у више од половине основних школа у Србији бити поново уведене обавезне школске униформе, док ће се и у осталим школама на томе радити сукцесивно. Иако се наводи да у већини школа од ове школске године више неће бити дозвољена разнолика одећа, овај пројекат у многим местима није отишао даље од идеје. Таква је ситуација у свим основним школама у Шапцу.
Према препоруци Министарства просвете, родитељима чија деца иду у основне школе су прослеђене анкете у којима је требало да се изјасне о томе да ли желе да њихова деца у школи имају униформе. Резултати ових анкета су у већини шабачких школа били негативни.
Весна Живановић, директорка Основне школе „Николај Велимировић“ потврђује резултате ових анкета у тој школи и наводи да се још увек не зна да ли ће те униформе у будућности бити свакако уведене без обзира на мишљење родитеља.
- У нашој школи се ситуација наставља као и до сада. Дакле неће бити униформи. Чак смо ми у школи и пре Министарства имали идеју да уведемо униформе, али су родитељи и тада негодовали на то. Родитељи су попуњавали и ове анкете и изјаснили се да не желе униформе, а ни деца нису била претерано одушевљена. Ми смо резултате тих анкета потом проследили Министарству али још нисмо добили никакав одговор, тако да се не зна хоће ли они у некој будућности свакако, без обзира на овакве резултате, ипак донети одлуку о обавезним униформама – рекла је директорка, и додаје да је на састанку директора шабачких школа чула да су резултати ових анкета били исти у свим школама.
Родитељи у анкетама нису наводили разлоге због којих не желе униформе али се може претпоставити да се ради о избегавању још једног могућег трошка. Министар Шарчевић, с друге стране у овом намету не види „ништа спорно“ и према најавама се закључује да ће униформе, када се уведу за обавезне, бити плаћане или од стране спонзора или родитеља, а не од државе.
Осим најављених униформи, у основним школама је најављено још неколико новитета. Међу њима су и нови предмети за ученике петог разреда свих основних школа у Србији.
Ученици петог разреда ће сада имати технику и технологију, као и обавезно информатичко образовање. Информатика је до сада била изборни предмет а сада добија статус обавезног. Такође, физичко васпитање ће од септембра бити „физичко и здравствено васпитање“.
Директорка Весна Живановић потврђује увођење ових предмета и у ОШ „Николај Велимировић“, као и у свим осталим школама у Шапцу. Она још додаје да ће ученици имати и разне секције на којима ће моћи да се баве стварима које их интересују по избору. Они ће се према својим афинитетима опредељивати за разне активности попут: ликовног, музичког, драмског, спорт и слично.
К. А.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa