Инфо

31. август 2017.31. авг 2017.
ВЕЛИКИ ЧАС ИСТОРИЈЕ
ГОСТОВАЊЕ ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА ДОМА КУЛТУРЕ ПРЊАВОР НА КРФУ

ВЕЛИКИ ЧАС ИСТОРИЈЕ

Осми пут у Агиос Матеосу, 24 године од потписивања Повеље о братимљењу. Осим игре, песме и дружења добро искоришћена прилика за упознавање младих Мачвана са историјским местима, где су боравили њихови преци у Шестом пуку Дринске дивизије
Експедиција од 40 чланова Фолклорног ансамбла Дома културе Мачвански Прњавор, гостовала је седам дана, по осми пут у Агиос Матеосу на Грчком острву Крф, где је пре 24 године потписана Повеља о братимљењу ова два места.
- Одржали смо заједнички концерт са њиховим КУД на платоу у малом парку ове Грчке варошице на острву Крф испред споменика, где су се искрцали први војници славног Шестог пука Дринске дивизије, уочи Божића 1916. године. Ту су у заједничку гробницу били многи сахрањени, а касније есхумирани и њихове кости премештене на оближње Видо и Српску кућу на Крфу, коју смо имали прилику да видимо, каже Зоран Калабић, директор Дома културе Мачвански Прњавор.
Споменик, који су подигли “Дринци” својим друговима, налази се на приватном поседу, почившег Јанис Јанулиса, који је заветовао своје потомке да овај део земље никада не ору и они се тога придржавају и данас. На предњој страни овог каменог здања који су посетили млади Мачвани налази се крст, а са бочне српски државни грб. Ту је и посвета: “Дринци својим друговима!“ С друге стране споменика у камен је уклесана фигура војника са пушком у руци и додати стихови:
“На хумкама у туђини.
Неће српско цвеће нићи.
Поручите нашој деци,
нећемо им никад стићи.
Поздравите Отаџбину,
пољубите српску груду,
спомен борбе за слободу
нека ове хумке буду!”
Подсећања ради рецимо да је Грк Јанулис поклонио своју њиву српској војсци да на њој сахране своје мртве другове. Млади Мачвани, чланови поменутог фолклора упознати су и са премештањем костију српских ратника на Видо, али и чињеницом да Јанис Јанулис никад више није обрађивао своју њиву. Србија му се на неки начин одужила, тако што је њему подигла споменик на главном тргу Агиос Матеоса, код сеоске цркве. На овом споменику пише: “Сину славних Хелена, захвалан српски народ!” На овом својеврсном часу историје млади Мачвани имали су прилику да сазнају како је споменик подигнут 17. маја 1922. Открио га је краљ Александар Карађорђевић.
Стихови са споменика у Агиос Матеосу су ауторско дело Владимира Станимировића, бившег најбољег ђака Шабачке гимназије из 1895. године, правника и учесника славног војевања Срба у Првом светском рату.
Млади Мачвани су се на овом путовању лепо забавили и имали прилику да сазнају много тога из славне историје, захваљујући чему су се на предлог Друштва ослободилачких ратова од 1912. до 1918. Мачвански Прњавор и Агиос Матеос братимили.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa