Инфо

31. август 2017.31. авг 2017.
ДВЕ СВЕТСКЕ МЕДАЉЕ ЗА ШАБАЧКИ КАЈАК

ПОНОСНИ СМО НА ВАС

Успеси шабачког кајака нису новост, већ навика, али континуитет врхунских достигнућа је нешто што сва одличја уздиже до нивоа невероватног. Зорић шампион света, Грујић трећи на планети. Пајић и Ханчовски имали добар наступ
Године пролазе, конкуренција је све јача, изазови останка у врху све тежи, али свако “подизање лествице” наилазило је на адекватан одговор овдашњег кајака. Јавност навикнута на успехе, некада их доживљава као уобичајене, али самим тим што су створили навику чини их још већим. У чешке Рачице отпутовала су четири члана наше “Зорке”: Миленко Зорић, Небојша Грујић, Дејан Пајић (шабачки олимпијци) и Драган Ханчовски. Половина представника освојила је медаље, а сви су имали наступ којим могу и треба да буду врло задовољни.
Још у Рију претходног лета видело се да је неколико метара и секунди недостајало Миленку Зорићу да у тандему са Марком Томићевићем досегне највише постоље. У К2 1.000, из такмичења у такмичење чували су врх, увек били надомак злата, али како су и сами наговештавали, Светски шампионат је врхунац сезоне и ту и њихова форма треба да достигне врхунац. Резултат пажљиво скројеног плана је СВЕТСКО ЗЛАТО! СВАКА ЧАСТ!!!
Пласман у финале сјајних момака није ни долазио у питање. Врло рутински су се пробили до одлучујуће борбе. Предност прогнозера пре трке дата је немачком тандему Хоф–Грос, но прогнозе су једно, а вода сасвим друго. Од првог завеслаја наш двојац кренуо је добро, држао се у првој половини трке, а планета већ зна да је финиш њихова највећа снага. Већ на половини креће бржи темпо, а онда фуриозних 250 метара за више него убедљиву победу 3:08,647. Већ су Миленко и Марко славили када су кроз циљ прошли Словаци, Чеси, а потом и Мађари, односно поменути Немци.
- Од старта смо постигли већу брзину, до пола смо били у првој групи, да би осетили да можемо још брже у финишу. Кренули смо, заузели прву позицију, али до краја нисмо смањивали. Ово је титула за моју супругу – рекао је после трке Миленко Зорић.
“БРОНЗАНИ ГРУЈА”
Како је Светска кајакашка федерација двосед на 200 метара искључила из олимпијског програма за Токио 2020. Један од најуспешнијих светских двоседа Небојша Грујић – Марко Новаковић растављен је силом прилика. Посветили су се другим дисциплинама, а онда је на програму Првенства у Чешкој “осванула” К2 200 дисциплина и буквално 15-ак дана пре почетка такмичења, наш Грујић сео је поново са Марком у двосед и кренуле су припреме по “убрзаном” програму. Вишегодишње искуство морало је надокнадити изостанак заједничког тренинга. Рецепт за успех им је познат, применили су га најпре у квалификацијама и полуфиналу, а онда су и у финалу показали “од какавог су материјала”. Нису добро ушли у трку, што је велики проблем на краткој деоници, но у других 100 метара су имали најбржи наступ, што им је донело бронзу. Мађари, Шпанци и наши момци, сви у пола секунде.
- Нисмо одмах знали да смо трећи, све посаде су ушле у малом размаку. Ми смо део четверца на 500 метара и у тренингу за ту дисциплину изгубили смо стартну експлозивност, што се видело и овде. То је адут Мађара и свака част за заслужено злато – истакао је Небојша Грујић.
ДОБРИ ПАЈИЋ И ХАНЧОВСКИ
Разлог да се задовољни врате из Чешке имају и наша преостала два такмичара, олимпијац Дејан Пајић и Драган Ханчовски.
Дејан је наступио у Рачицама као део квартета на деоници од 500 метара. Његова примарна дисциплина је К1 1.000 и прелазак није лак. Ипак, заједно са Векићем, Торубаровим и Холпертом заслужио је улазак у А финале, а тамо је, у јакој трци, наш тим прошао кроз циљ шести.
Пред Драганом је светла будућност и њему тек следе велики успеси, а потенцијал је показао у Рачицама. Једино је он наступио у две категорије. Једносед на 1.000 метара окончао је уласком у полуфинале и наступом у Ц финалу, док је у двоседу на 500 метара, веслајући уз Симо Болтића досегао Б финале.
Шабачка “школа кајака” призната је и ван Србије, а у стручном штабу Србије била су и два тренера КК “Зорка”. Део успеха нашег спорта су Урош Павловић и Милан Ђенадић који су радили са својим кајакашима и дали свој удео у освојеним медаљама.
Д. Б.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa