Инфо

7. септембар 2017.7. сеп 2017.
ПРОИЗВОДЊА МЕДА БУДУЋНОСТ РЕГИОНА
Интернационални фестивал пчеларства

ПРОИЗВОДЊА МЕДА БУДУЋНОСТ РЕГИОНА

У петак, 8. септембра, преко 40 излагача из региона и Републике Српске. Интернационални фестивал меда настао је као део пројекта Дирекције за пољопривреду и више удружења пчелара који заједничким радом покушавају да повећају број активних пчелара
Интернационални фестивал пчеларства окупиће у петак, 8. септембра, преко 40 излагача из региона и Републике Српске. То је прилика да се млади упознају са медом, производима од меда али и да се упознају са технологијом производње и прераде. Можда и да се сами окушају у пчеларству, грани пољопривреде која је све популарнија.
-Шабац је добро место за организацију сајмова и фестивал пчеларства, будући да се у нашем крају производи највише меда. Показали смо да је нама у Шапцу важно како се односимо према произвођачима меда. Аграрни буџет у оквиру буџета града Шапца подржава све обуке, пројекте и манифестације које подстичу производњу меда, каже заменик градоначелника Шапца Душан Костадиновић.
Он је изнео податак да се у овом тренутку само шест одсто капацитета у производњи меда користи и да та област има потенцијал. Много људи од овог посла може да зарађује.
-Град Шабац је ту да им помогне. Поносни смо на рад, знање и искуство пчелара који су шабачки крај сврстали међу најзначајније произвођаче меда у Србији. Желимо да будемо још бољи и успешнији зато што имамо природне и људске потенцијале. Фестивал пчеларства је одлична прилика да постојеће произвођаче меда подстакнемо, будуће охрабримо и још једном укажемо на значај здравог начина живота и правилан однос према природи, нагласио је Костадиновић.
Представници шабачких удружења пчелара, који ће излагати током сајма, сагласни су да је манифестација значајна за град и грађане. То је прилика, кажу, да се посетиоци упознају са правим медом, да га пробају и можда купе.
-Град је заслужио овакву манифестацију, да грађани успоставе прави медни контакт. Можда није познато али маслиново уље и мед су производи који се најчешће фалсификују. Ово ће бити прилика да се представе прави произвођачи меда. Мед најчешће користе деца па је зато и целодневни програм усмерен баш ка њима, њиховој забави. Од 10 до 22 часа на главној улици биће кловн, дечје шминкање, стаклена кошница где се види живот пчела, и много других садржаја, каже један од организатора, пчелар Бранко Мијић.
Његов колега Никола Ђукановић указује на разумевање града за пчеларе и додаје да је све више младих у том послу.
-Проширује се број младих који се баве овим послом и њих очекујемо на сајму. Биће то лепа прилика да разменимо искуства или да неком укажемо на благодети гајења пчела. Очекујемо четрдесетак излагача меда и производа од меда и шест излагача опреме и прибора за пчеларство, каже Ђукановић.
Интернационални фестивал меда настао је као део пројекта Дирекције за пољопривреду и више удружења пчелара који заједничким радом покушавају да повећају број активних пчелара. Почетак је био пре три године кад је по пет кошница добило 40 Шапчана уз обавезу да тај број током три године сами увећају за десет. Наставак медне приче омогућио је да 40 младих пчелара, претежно жена, уз партиципирање у инвестицији добију по 15 кошница за 450 евра. Иначе цена једне кошнице са ројем је око 110 евра.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa