Инфо

7. септембар 2017.7. сеп 2017.
ДВЕ ГОДИНЕ „СВ. СОФИЈЕ“ У ШАПЦУ

ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС ЗАЈЕДНИЦИ

“Када смо почињали нисмо знали у ком правцу ћемо се кретати, док данас, после две године рада имамо реалне потребе за проширењем капацитета. Недавно нам је одобрен пројекат који суфинансира ЕУ и реализује га у сарадњи са институцијама Републике Србије, тако да ћемо у годинама пред нама искуства из Шапца бити у прилици да применимо и у Богатићу”, истакао је између осталог директор Царитаса Шабац, Мирољуб Николић
Дневни боравак “Св. Софија” намењен одраслим особама са менталним сметњама и одраслим особама са интелектуалним потешкоћама почео је са радом у Шапцу августа 2015. године. Од тада до данас, услуге реализоване кроз осмишљене програме у планираним и ограниченим временским периодима користило је 42 особе.
-До сада смо имали 42 корисника, док у овом тренутку имамо 31 особу. Капацитет је по 15 особа дневно, те у складу са њиховим потребама и индивидуалним планом услуга, ми направимо распоред када, ко и колико пута током недеље долази - објашњава директор Царитаса Мирољуб Николић.
Да је основни циљ Дневног боравка, пружање и задовољење основних животних потреба особа са менталним и интелектуалним потешкоћама, уз поштовање и неговање интересовања и њихових преосталих капацитета, испоштован, говори и податак да се у догледном периоду планира проширење ове услуге на територију општине Богатић. Док о испуњеним стандардима, прописаним Законом о социјалној заштити за пружање услуга дневног боравка и обављање делатности социјалне заштите, сведочи лиценца добијена 15.03.2016. на период од пет година од Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања.
-Дневни боравци овог типа у Србији су намењени углавном деци или старима, тако да смо пре две године ми направили иновативни искорак и формирали прву услугу овог типа социјалне заштите намењене одраслим особама. Тиме је дугогодишњи рад Царитаса на промовисању заштите менталног здравља на неки начин крунисан - каже за “Глас Подриња” Мирољуб Николић и додаје да време показало да је реч о добро осмишљеној услузи, креираној у складу са потребама одређене циљне групе, што је до данас дало одличне резултате.
Када је реч о самој организацији Дневног боравка, требало би истаћи да је у раду са корисницима ангажован тим сачињен од медицинске сестре, обучене неговатељице и волонтера. Како наводе у Царитасу, стручни сарадник је у свакодневној комуникацији са представницима установа здравствене и социјалне заштите и другим институцијама битним за кориснике.
-По Закону о социјалној заштити, право на услугу одређује Центар за социјални рад, док нам понекад кориснике упућују и са одељења Психијатрије са којим имамо изузетну сарадњу. Има случајева да нам се директно обраћају и чланови породице јер су чули за ову услугу. Само, решење ко има право да је користи доноси Центар за социјални рад. Сходно наведеном Закону, ова услуга спада у Дневне услуге у заједници, а надлежност за те услуге је на нивоу локалних самоуправа, тако да су тренутно, наши корисници особе са територије града Шапца.
Међутим, условљеност територијом града је тренутна, јер захваљујући пројекту који ће у догледно време суфинансирати Европска унија, Дневни боравак овог типа требало би да заживи и у Богатићу.
-Када смо почињали нисмо знали у ком правцу ћемо се кретати, док данас, после две године рада имамо реалне потребе за проширењем капацитета. Са друге стране нам је одобрен пројекат који суфинансира ЕУ и реализује га у сарадњи са институцијама Републике Србије, намењен баш развоју услуга Социјалне заштите, тако да ћемо у годинама пред нама искуства из Шапца бити у прилици да применимо и у Богатићу и ту отворити Дневни боравак истог смештајног капацитета - објашњава Николић.
Како би све услуге функционисале на завидном нивоу, неопходна је добра сарадња са локалним и републичким институцијама. У том смислу, по Николићевим речима, шабачки Царитас може да се похвали одличном комуникацијом у оба смера.
-Прошле године наш Дневни боравак је посетио министар Вулин, приликом додељивања лиценци за услуге социјалне заштите ми смо добили прву, то доста говори о кредибилитету који имамо у Министарству. Са друге стране, Град је пример добре праксе у развоју услуга социјалне заштите. Овде је реч о једном систему који се развија и унапређује и функционише добро за кориснике већ 15 година уназад - објашњава Николић.
Т. Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa