Инфо

6. јануар 2011.6. јан 2011.
ВЛАДИКА ШАБАЧКИ, ЛАВРЕНТИЈЕ

ДУХОВНО СЕ ОБНАВЉАМО, АЛИ ИЗУМИРЕМО

Поводом божићних и новогодишњих празника, Владика Шабачки, Лаврентије, говорио је за „Глас Подриња“ о актуелним тренуцима у друштву и у Српској православној цркви. Радује се духовној обнови нашег народа, али изражава страх пред поражавајућим падом наталитета. Уз Божић, највећи међу празницима, Срби чувају своју традицију и ткају своју будућност
Пре свега, желим да поздравим читаоце „Гласа Подриња“ поводом ових великих наших празника мира, љубави и добре воље и да им пожелим срећну наступајућу Нову годину. Нека их Богомладенац Христос и витлејемска радост прате, не само кроз наступајућу годину, него кроз цео живот.

О протеклој години

- Иза себе смо оставили једну годину у низу времена и вечности Божије, која је имала својих обележја и по живот Цркве. Али, Богу хвала, и уз његову велику помоћ, настојало се да се потешкоће, које су биле везане за протеклу годину, ипак превазиђу.
Било је пуно позитивнога. Започет је велики број храмова и, Богу хвала, успешно се ради на њиховом довршавању. Верска настава у нашој Епархији из године у годину све боље напредује. Верску наставу у школама похађа 22.000 деце, што је, хвала Богу, међу најбољим резултатима у Српској православној цркви. Захваљујући вероучитељима којих има 97, настава је омиљен предмет у школама и они имају јако добру сарадњу са управама школа и са осталим наставним особљем.

Сви се радујемо Божићу

Сутрашњи празник Божић дочекујемо као најрадоснији дан у години. Божић је мајка свих празника. Да се Христос није родио, не би се ни крстио, ни преобразио, ни васкрсао ни вазнео, па ми не би онда имали ни Богојављење, ни Васкрса, ни Спасовдана. И то је најрадоснији празник кад је Бог сишао у свет да себе жртвује, да спасе људе од греха и да донесе мир међу њих.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa