Инфо

14. септембар 2017.14. сеп 2017.
РЕДОВНИ ПРЕГЛЕДИ ЧУВАЈУ ЗДРАВЉЕ
НАСТАВАК АКЦИЈЕ СКРИНИНГА ДЗ “ДРАГА ЉОЧИЋ”

РЕДОВНИ ПРЕГЛЕДИ ЧУВАЈУ ЗДРАВЉЕ

Дом здравља „Др Драга Љочић“ наставио је акцију обављања превентивних гинеколошких прегледа на сеоском подручју. После Поцерине, Посавотамнаве и жене у Мачви биле су у прилици да обаве преглед, који је организован, у здравственој амбуланти у Мачванском Причиновићу. Жене са овог подручја имале су прилику да посете гинеколога, обаве преглед и поразговарају са њим.
Због сложености послова које обављају, у недостатку времена наше суграђанке нису увек у прилици да посете лекара што је тим Дома здравља уочио.
-Наш Дом здравља наставља са превентивним акцијама по сеоским амбулантама у смислу обављања скрининга на карцином дојке и на циљане гинеколошке прегледе жена. Увидели смо да се жене слабо одазивају и поред позива наших гинеколога на прегледе у граду. Закључили смо да нису могућности да дођу због превоза и обављања радова на сеоским пољима, те смо кренули са овим акцијама. После Поцерине и Посавотамнаве, данас смо у селу Причиновић, како би обухватили и наше суграђанке из Мачве- истакла је др Јасмина Станковић, директока Дома здравља “Др Драга Љочић”.
Подизање нивоа здравствене свести о важности обављања гинеколошких прегледа на виши ниво је од изузетног знажаја. Организовањем акција обављања редовних гинеколошких прегледа на сеоском подручју Дом здравља “Др Драга Љочић” има за циљ информисање жена и превенцију обољења од малигних болести. Њихово рано откривање је једини сигуран начин за излечење.
Организовани превентивни гинеколошки прегледи као и превентивни преглед на карцином дојке. Пацијентима много значи, како због удаљености, тако и због старијег становништва које нема потребне услове да се довезе до града. Скрининг дојке врши се на две године, тако да сви пацијенти који нису радили мамографију задње две године долазе и добијају овде упуте а прегледи се директно заказују. Један од услова је да пацијент буде старији од 50 година. Након или пре овога пацијенткиње одлазе на скрининг за карцином грлића материце тј. на гинеколошки преглед - гинеколог Марија Живановић.
Мештанке Мачванског причиновића изразиле су захвалност на омогућеном гинеколошком преводу. Како наводе, могућност прегледа у Мачванском Причиновићу им је од изузетног значаја јер већина њих није у могућности да из разних оправданих разлога посети лекара.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa