Инфо

14. септембар 2017.14. сеп 2017.
РЕУМАТСКЕ ТЕГОБЕ

ЈЕСЕН ДОНОСИ КОСТОБОЉУ

Три четвртине становника Србије болује од реуматоидних болести. Вирусне и бактеријске инфекције као “окидач” за настанак или погоршање болести
Позната је чињеница да промене времена и годишњег доба углавном негативно утичу на наш организам. Неретко осећамо болове у зглобовима, промене расположења, умор и главобољу. Болови у зглобовима, костима мишићима, тетивама, укоченост у зглобовима и врату су симптоми реуматских обољења. Јесен је нажалост најомраженије годишње доба за људе са реуматоидним тегобама, јер промена атмосферског притиска изазива „севање“ у костима и веома интензивне тегобе.
-Реума се највише испољава у хладним и влажним месецима, у јесен, зиму и рано пролеће, када су временске прилике врло нестабилне. Ове промене делују на аутономни нервни систем који није под утицајем наше воље и надражују нервне завршетке у мишићима што изазива бол. Истовремено се мења јонизација у ваздуху, тако да новонастали позитивни јони иритирају нерве и изазивају бол, док негативни јони у ваздушним честицама смирују и смањују интензитет бола - објашњавају стручњаци.
Здрав начин живота као превентива или лек
По истраживању Института „Батут“, реуматизам је на првом месту обољења у Србији и, чак три четвртине становника наше земље, болује од неког облика реуматизма. Реуматска обољења у данашње време су један од најчешћих проблема које носи савремен, стресан начин живота. Услови живота и рада, исхрана и стална умерена физичка активност, тврде реуматолози, повећавају општу отпорност организма и умањују склоност ка оболевању од ове болести.
Савремена медицина лечи реуму аналгетицима, кортикостероидима, физикалном терапијом, па и оперативно, док народ посеже за разним лековима из природе, чајевима и облогама. Реуматски болови су непријатни, дуго трају и често се понављају. Пацијенти могу да умање тегобе ако довољно дуго спавају, одржавају редовну физичку активност, правилно и здраво се хране, доста времена проводе у природи, туширају се наизменично топлом и хладном водом.
Повећаном броју болесника са реуматоидним обољењима у јесен и зиму доприноси и чешћа појава вирусних и бактеријских инфекција које у погодном тренутку могу бити „окидачи” настанка или погоршања болести.
Лечење медикаментима
Званична медицина у лечењу реуматоидних обољења користи лекове из групе аналгетика као што су парацетамол или аспирин, међутим код прекомерне употребе парацетамола може доћи до оштећења јетре. Зато је потребан опрез. Користе се и нестероидни антиинфламаторни лекови. Бруфен и диклофенак су врло ефикасни за смањење бола, упале, температуре и знатно олакшавају покрете у зглобовима. Ипак, уколико се користе неконтролисано, могу изазвати озбиљна нежељена дејства као што су стомачне тегобе праћене унутрашњим крварењем.
У лечењу се користе и кортикостероиди, биолошки лекови, а код најтежих случајева примењују се хируршке методе - одстрањење упалног дела ткива из зглобне чауре или потпуна замена оболелог зглоба неким имплантатом.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa