Инфо

14. септембар 2017.14. сеп 2017.
Најављен наставак Штрајка уколико се не испуне захтеви

Незадовољство просветара не јењава

Познато је да је почетак нове школске године обележен незадовољством просветних радника који, како кажу, неће више да трпе лажна обећања која им већ годинама стижу из Владе и Министарства.
Подсетимо, на самом старту нове школске године, Унија синдиката просветних радника Србије и ГСПРС „Независност“ одржали су штрајк упозорења скраћењем часова на 30 минута у школама у којима имају своје чланове. На штрајк позивају и остали синдикати па је тако 4. септембра одржан штрајк упозорења чланова Синдиката образовања Србије и Синдиката радника у просвети Србије када у знак штрајка није био одржан први час у првој и први час у другој смени.
Иако просветни синдикати за сада још увек нису ускладили начине своје борбе, циљеви су им углавном свима заједнички.
Нешто више о штрајкачким захтевима и даљим корацима борбе је за „Глас Подриња“ рекао Драган Митрић, учитељ у ОШ „Стојан Новаковић“ у Шапцу и дугогодишњи члан републичког одбора Синдиката образовања Србије.
- Ми смо крајем августа били на састанку у Влади али тамо није постигнут било какав договор. Зато смо сада одржали овај штрајк упозорења који је подржало више од 80 посто школа које су чланице нашег Синдиката – каже Митрић.
Он додаје да у Синдикату не очекују да ће постићи неки резултат одмах после штрајка упозорења, јер су свесни тежине ове борбе која ће трајати све док се сви захтеви не испуне.
Просветари ће се борити за неколико захтева и то: повећање зарада у образовању изнад нивоа републичког просека; повлачење предлога Закона о запосленима у јавним службама то јест укидање уредбе о забрани запошљавања у јавном сектору; повлачење предлога Закона о основама система образовања и васпитања то јест ускладити предлог тог Закона са мишљењем Агенције за борбу против корупције и репрезентативних синдиката. Поред ових захтева наводе се и захтеви за обезбеђивање нових рачунара свакој школи због све већих административних послова као и бенефицирани радни стаж за запослене у предшколским установама.
Драган Митрић истиче да су ови захтеви свеобухватни и да се они боре за све своје колеге, како за оне који су чланови синдиката, тако и за оне који нису.
Он такође наглашава да се захтевају хитни преговори о овим захтевима са премијером Владе РС и надлежним министром до 15. септембра а уколико се договор не постигне, следи наставак штрајка.
К. А.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa