Инфо

28. септембар 2017.28. сеп 2017.
ВИШЕ ОД 80 МЕДИЈА И НЕВЛАДИНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У БОРБИ
ЗА СЛОБОДУ МЕДИЈА

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ МЕДИЈСКОГ МРАКА

Више од 150 медија и невладиних организација, као и више од стотину појединаца, прикључило групи против медијског мрака, како би заједничким активностима кренули у борбу за слободу медија у Србији. „Глас Подриња“ је, такође, члан ове медијске групе
У петак је донета одлука да се крене са заједничким активностима медија, новинарских асоцијација, новинара и организација цивилног друштва у борби за слободу медија у Србији. Међу потписницима групе јуче је било 27 медија и организација.
Група је окупљена у знак подршке Врањским, једном од најзначајнијих локалних медија у земљи, који је прошле недеље угашен због неиздрживих политичких и економских притисака. Гашење ових новина и штрајк глађу власника и главног и одговорног уредника Врањских Вукашина Обрадовића јесу симболи ситуације у којој се налази огромна већина других независних медија у Србији, као и слобода медија у целини.
- Група је формирана у недељи у којој су кулминирали напади на слободу медија и интегритет и егзистенцију независних новинара. У само једном дану угашене су Врањске, догодили су се напади на истраживачког новинара КРИК од стране партије на власти, а новинарке су поново биле мета напада на насловној страни листа Информер“, наводи се у саопштењу.
Ова група представља и одговор грађана Србије на константно урушавање слободе медија и изражавања, на националном и локалном нивоу. Група је отворена за укључивање свих заинтересованих медија, организација и појединаца. Група ће организовати заједничке акције у борби за Врањске и слободу медија и изражавања, а информисаће и домаћу и међународну јавност о кршењу слободе медија у Србији. Група ће благовремено обавештавати јавност о плановима, даљим корацима и начинима деловања, додају иницијатори – стоји у саопштењу ове групе.
Прва заједничка акција је планирана за четвртак 28. септембар.
- Позивамо све медије и организације да у четвртак, 28. септембра, заједничком акцијом укажу на постојање медијског мрака у Србији. Сви медији, портали, веб странице организација, друштвене мреже грађана и грађанки који се придружују циљевима ове иницијативне групе ће у подне замрачити екране или током тог дана обележити своја штампана издања црним знаком који симболизира медијски мрак са којим се већ годинама суочавамо у Србији - наводи се у заједницком саопштењу.
Обрадовић је, иначе, у првом појављивању на телевизији после штрајка глађу испричао о каквим се притисцима и претњама радило после чега је одлучио да затвори Врањске и да почне штрајк глађу.
- Било разних, кризних момената и сличних непријатних ситуација и по новинаре и за саме новине, али да је спецификум овог тренутка то што више нисам могао да издржим ту врсту притиска. То није био само притисак на новинаре, већ и покушај да се дискредитују новинари Врањских и чланови њихових породица, а не само ја – рекао је Обрадовић..
Он је додао да је последњих шест месеци имао ситуацију да један локални криминалац дође и да му каже у лице: Твоја ћерка живи у Београду? Могла би да припази како прелази улицу, могло би да јој се деси нешто“.
- Добио сам и јасну поруку, преко посредника, да ће ми супруга постати технолошки вишак у библиотеци у којој ради.
Дошла нам је дојава да ће нам доћи разне инспекције. Ја кажем - ок, то је у реду... Истовремено ми кажу људи - али, то нису обичне инспекције, они долазе да вас затварају – истакао је Обрадовић.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa