Инфо

28. септембар 2017.28. сеп 2017.
НЕ МОЖЕ БЕЗ СТАТИСТА
ИЗА КУЛИСА ОТВАРАЊА ФАБРИКЕ „ЈАЗАКИ“ У ШАПЦУ

НЕ МОЖЕ БЕЗ СТАТИСТА

Док су статисти стајали на паркингу и жељно ишчекивали председника Србије, у згради фабрике „Јазаки“ високе званице су такође чекале председника Вучића, који је мимо обичаја каснио око 20 минута. За то време су представници СНС чекали у сали долазак свог партијског и нашег, државног председника. Доктори Александар Пајић и Бобан Бирманчевић добро су осмотрили председника, јер када је ушао у салу у којој је била уприличена церемонија свечаног отварања фабрике „Јазаки“, једини су устали да поздраве свог шефа
Прва званична посета, ако отварање фабрике „Јазаки“ у нашем граду тако може да се назове, председника Србије Александра Вучића Шапцу нија могла да прође без статиста. Иако су неки очекивали много више, 25 аутобуса је довело знатижељне грађане из Шапца и околине на отварање фабрике „Јазаки“. Било је ту и одборника СНС, није било места за све у сали.
Оставићемо по страни чињеницу да је око 1.500 људи у сред радног времена довежено у Северозападну радну зону, као и чињеницу да је неко морао да плати изнајмљивање аутобуса и возача. Такође, није битно ни то што нисмо приметили да је било сендвича.
И док су статисти стајали на паркингу и жељно ишчекивали председника Србије, у згради фабрике „Јазаки“ високе званице су такође чекале председника Вучића, који је мимо обичаја каснио око 20 минута. За то време су представници СНС чекали у сали долазак свог партијског и нашег, државног председника. Доктори Александар Пајић и Бобан Бирманчевић добро су осмотрили председника, јер када је ушао у салу у којој је била уприличена церемонија свечаног отварања фабрике „Јазаки“, једини су устали да поздраве свог шефа. Када су дошли и остали гости, устали су и остали и громогласним аплаузом их поздравили.
Оно што је занимљиво, током Вучићеве „блиц-криг“ посете Шапцу, новинарима није било дозвољено да са њим посете фабрику у којој је тренутно запослено 502 радника. Ту привилегију су имали само лични фотограф и сниматељ председника Србије. Сви су се чудили, јер то није уобичајена пракса.
Док је градоначелник, који је говорио о томе да је Шабац први по брзини у издавању локацијских дозвола у Србији, председник је померао главу лево десно, јасно стављајући до знања да не верује у то. Можда човек није обавештен, мада је то потврдило и Министарство грађевине. Јасно је ставио до знања да му баш и није пријатно што је у граду у којем „његови“ нису на власти. Неколико пута је то и показао.
Један од тих ситуација је и чињеница да је морао да „реплицира“ градоначелнику. Током свог говора, обраћајући се радницима, рекао им је да не верују никоме ко говори да је неко други довео „Јазаки“ у Шабац, јер је ту компанију у Србију довела Србија.
По завршетку свечаног отварања, високе званице су засадиле дрвеће испред фабрике – шест јапанских трешања. Непосредно пре тог догађаја, пљусак је погодио тај део Шапца, и тај посао су морали да ураде под кишним капљицама. По завршеном послу, председник Србије се поздравио са председником „Јазакија“ Шинђи Јазакијем, амбасадором Јапана у Србији Ђуићи Такахаром, представником „Даимлер Тракс“ др Ингом Етишером, али не и са градоначелником Шапца. Оставио је и новинаре без изјаве, што иначе ретко ради. Сео је у црни ауди и напустио фабрички круг. Показао је на тај начин државнички став, а рекли би и домаће васпитање. Када гост излази из куће, обично се поздрави са домаћином и каже – довиђења.
Тако се завршила прва посета председника Србије Александра Вучића нашем граду. Једном је Шабац посетио током поплава 2014. године као премијер, и још једном је био прошле године на предизборном митингу у хали Зорка.
ПРОМЕЊЕН И
РАСПОРЕД СЕДЕЊА
Како незванично сазнајемо, из кабинета председника Србије Александра Вучића, у последњем тренутку су променили протокол према којем је градоначелник требало да говори пети, пре председника. Промењен је и распоред за седење у првом реду. Предвиђено је да седи председник Вучић, амбасадор Јапана у Србији Ђуићи Такахара, па градоначелник Зеленовић. Уместо тога, градоначелник је седео на крају реда.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa