Инфо

28. септембар 2017.28. сеп 2017.
Мост који спаја прошлост и будућност
ОТБОРЕНА ИЗЛОЖБА “АРХИВИРАНА АРХИТЕКТУРА”

Мост који спаја прошлост и будућност

Изложба Међуопштинског историјког архива Шабац, под називом “Архивирана архитектура” свечано је отворена, у среду, на галеријском простору на тргу Шабачких жртава. Међуоштински историјски архив у Шапцу наставља своју традицију изложби на отвореном галеријском простору на градском тргу. Овог пута у питању је изложба модернијег карактера која пружа преглед развоја јавних и приватних институција, као и мостова кроз деценије па до данас. Симболика изложбе огледа се и у томе што у овој години архив обележава 65 година од постојања, када је 1952. године основан под називом “Државна архива Шабац”.
-Пројекти, техничка документација и фотографије у изградњи јавних и приватних објеката су само једна у низу врста архивске грађе која се чува у нашем архиву. Они су јако значајни као прворазредни историјски извори за проучавање развоја архитектуре али и за наше суграђане због којих смо овде. У Фонду стамбене задруге који је наш архив преузео налази се преко 5.000 пројеката индивидуалне градње у Шапцу и околини. Такође, у нашем архиву, чувају се пројекти највећих фирми које су се бавиле изградњом на нашој територији. Ми смо овде приказали само неке најзначајније и најстарије пројекте који се код нас чувају. Прва изложба обухвата грађевине, а друга мостове. Надам се да ће нашим суграђанима бити занимиљиво - истакла је Гордана Филиповић, архивиста.
Циљ изложбе, као и свих других активности у организацији архива које се раде на отвореном простору је успостављање везе са грађанима али и упознавање са делатношћу којом се архив бави.
-Међуопштински архив Шапца, обавља једну врло важну и одговорну мисију. Он чува комплетну баштину која је везана за живот нашег града и ширег региона. Захваљујући овој дивној изложби, грађани могу да схвате значај постојања архива. Мостови спајају обале и људе, омогућавају комуникацију, размену знања и добара, а овде може да се види како су ти мостови настајали, као и неки други значајни објекти у нашем граду. Архив као установа јесте мост који спаја прошлост, садашњост и будућност - истакао је Игор Марсенић, члан Градског већа.
Директор Међуоштинског историјског архива Давор Станојевић, захвалио се овом приликом Градској управи на пруженој могућности за излагање и позвао грађане да се упуте ка архиву у циљу потраживања докумената који су им неопходни за остваривање неких права али и да дођу у својству истраживача, разгледају архивску грађу и проучавају је.
К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa