Инфо

28. септембар 2017.28. сеп 2017.
ГЛАС МЛАДИХ

Куда иде овај

„Мој основни став, након више од 50 година проведених на овој планети“, каже Роберт Ентон Вилсон, јесте да између дивљих примата у џунгли и просечног доместификованог примата у великом граду има врло мало разлике. Ми буквално живимо на планети мајмуна. Када се то једном схвати, више нема смисла да се поводом тога буде љут. Ми смо у зоолошком врту, а као вође крда увек се бирају највећи, најружнији и најопаснији бабуни.
Да је на делу оваква селекција и да се за вође по дифолту бирају они „најгори“, то би вероватно рекли и многи наши људи, како старији тако и млађи. Откако је демократије, имамо ту слободу да на сваких неколико година бирамо наше званичне представнике. Већ више од двадесет година ми у Србији бирамо, и већ више од двадесет година смо изнова разочарани нашим изборима. Колико су досадашњи избори заиста били слободни и фер, то је посебно питање. Колико је уопше реално да избори у свету доминације новца икада буду фер, и то је посебно питање.Оно што је сада много значајније, јесте питање да ли уопште постоји избор или нам се само нуде сличне ствари у другим облицима?
У овој теми се свакако треба клонити аутошовинистичких коментара јер је чињеница да ипак нисмо најгори на свету нити је само код нас овако. Пре неколико дана је у Немачкој, која за разлику од нас има неприкосновени примат у целој Европи, на парламентарним изборима бирачко тело са 13,5% гласова подржало странку која је суштински неонацистичка. У Источној Немачкој су они сада друга по снази партија. Слична ситуација се недавно одиграла у Француској са Марин Ле Пен као и у Америци са победом Доналда Трампа. На многим местима је приметно слабљење центристичких партија уз јачање оних екстремних и десничарских. Зашто је то тако? Према најновијим извештајима Уједињених нација, у свету расте број гладних. Тачније, наводи се да је тренутно без хране 815 милиона људи, што је 11 одсто светске популације – значи сваки десети становник наше планете је гладан.Странке деснице сада одлично користе ову ситуацију пошто тренутно владајуће партије немају решење за кризу. Иако решење за кризу не може понудити ни десница, они принципима манипулације успевају да придобију гласове бирачког тела које не види другу алтернативу.
Успон деснице широм Европе многи аналитичари оцењују као озбиљну опасност. Једни стога више не виде светлу будућност Европској унији, док други просто наводе да се никада не може рећи да је раст десничарских партија безопасан, кад нас је историја научила да није.
Ми не можемо утицати на то како ће се ситуација одвијати у другим земљама али свакако можемо ( и морамо ) утицати на даља дешавања у нашој. Десничарске и радикалне партије су присутне и код нас: неки од њих су нажалост већ у Скупштини, неки су део опозиције, док су бивши радикали на власти. Стога нам преостаје да подржимо и реформишемо на боље оне преостале странке и покрете грађана ; покренемо сами неку другу алтернативу или једноставно само сачекамо да други изаберу новог најгорег вођу нашег крда.
Катарина Антонић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa