Инфо

28. септембар 2017.28. сеп 2017.
Економски барометар

Милан, Саша и Небојша

На музичкој естради, одавно постоји оркестар “Канда, Коџа и Небојша. На “политичкој естради”, у мноштву локалних оркестара, има један са сличним именом. Милан, Саша и Небојша. Чине га градоначелници Чајетине (Милан Стаматовић), Параћина (Саша Пауновић) и Шапца (Небојша Зеленовић). Познати су по томе што нису део велике АВ Филхармоније. Зване “Вертикала”. Наступају самостално. На локалним приредбама.
Оркестар је до скоро био већи. Али се у последње време почео осипати. Неки чланови прелазе у ”Вертикалу”. Последњи је то учинио нови-стари председник једне мале општине у Западној Србији. Са својим одборницима из ГГ (групе грађана) формирао нову већину. Који дан раније, још један „велики“ опозиционар који није штедео “најтеже” и најпогрдније речи за „напредњаке“, укључујући и „часну реч“ да неће никада са њима, формирао власт у једном граду у Источној Србији, баш са њима. Новине пишу да се чак и један од вођа опозиције, бивши вишеструки градоначелник престонице Шумадије “ломи”. Тако да ће “на црти” ускоро само остати Шабац, Чајетина и Параћин. Да се не угасе “последње опозиционе свеће”. Циљ је “апсолутна вертикала”. Да сви буду “срећни и задовољни”. Па џумле на (Миланову) гондолу. Златибор ће бити прекрасан, тек кад се гондола “прекомпонује”. Кад буду политички дани, неће бити довољно кабина. У првој и другој “предње обезбеђење”, затим државни секретари, па саветници, министри, фамилија, глава, остали саветници и на крају “задње обезбеђење”. Требаће сат времена да се сви искрцају на Торнику. Права штета што се градоначелник гондоле овако “бори”. И побеђује на изборима. Ускратио је Златибору толико “политичких дана”. Било би и хеликоптера, бре.
Аргументација ранијих љутих противника црно-црвених је увек иста. Нису они ту због себе, него због народа. Боја дреса није битна, ако ће “раји” бити боље. Свега ће се одрећи, само да буду у “служби грађана”. Јадни Кант и његов категорички императив. Звездано небо над нама, морални закон у нама. Чија једна од многобројних интерпретација гласи. Ако не желим да крађа постане општи закон онда не смем ни ја красти. Да ли у нашим “вертикалама”неко нешто краде. Прво себе. Па онда вољу грађана на “локалу”. Исте оне, за које наводно “гину”. Да ли су ове две последње “вертикале” део већ усвојеног и примењиваног “општег закона”. Просудите сами. Ако имате “морални закон у вама”.
Какав морални закон. Чувај „фотељу и кинту“. Живот је кратак. Размишљају прелетачи и њихови ментори. Јавно се залажући за „народ и само народ“. Кад ли наречени председник мале општине, сасвим оголи „битку за народ“. Рече да ће „савез са напредњацима омогућити чвршћу копчу са државом која нам је неопходна како бисмо решили бројне проблеме грађана, да личним интересима и афинитетима нема места у политици, и да не жели да будем неуспешни председник општине, а то би се десило да је прокоцкао шансу да општина од државе добије два, а не 200 милиона динара“. Баш све овако. Од речи до речи. Хвала председнику. Јер је поставио „меру вертикале“. Два према 200. Заиста би било смешно да није „узнемирујуће“. Порука „народу“ је јасна. Бирајте два или двесто. Покажите колико сте паметни и колико мислите о себи. Верујте само у „200 милиона“. То је “најбољи председник”. Ако се неко буде питао, шта ће нам онда локални избори, тај очигледно још није схватио и осетио “копчу”.
Заиста је нејасно како се премијерка, екс председница НАЛЕД-а (Националне алијансе за локални економски развој) још није огласила. И „са индигнацијом“ одбацила аргумент „копче“. Тражећи политичку одговорност за председника који „узнемирава јавност“. Јер су за владу Србије све „општине и градови“ исти. Црно-црвени, жути или плави дресови су њихова „локална“ ствар. Сви ће добијати трансферна средства према унапред утврђеним критеријумима. Трансфери ће се повећати(боље речено, вратити на пређашњи ниво) јер се на локалу „живи“, а држава бележи буџетски суфицит. Влада ће посебно пазити да при расподели трансферних средстава нипошто не буду оштећени они малобројни ван „вертикале“. За финансирање локалних инфраструктурних пројеката, примениће се принцип пројектног финансирања. За сваку групу посебно. Београд ништа. Прва најразвијенија група општина и градова, најмање. Последњих 40 општина из четврте најнеразвијеније групе, највише. (Само да не буде као са медијима). Сви конкуришу са својим пројектима, примене се унапред утврђени и обелодањени критеријуми, па ко добије. Ко изгуби, има право да се љути. Као осведочена „европљанка“ обећавам да ћу се понашати „европски“, и укинути аргументе „копче и 200 милиона“. Тако ми Канта и моралног закона у мени.
Драган Вујадиновић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa