Инфо

28. септембар 2017.28. сеп 2017.
ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА ЗА МЛАДЕ  ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ
УЧЕНИЦИ СРЕДЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ ИЗ ШАПЦА НА ЕУРОПЕИНОЈ АГРО ОЛИМПИЈАДИ У НЕМАЧКОЈ

ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА ЗА МЛАДЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Тим од четири ученика Средње пољопривредне школе из Шапца наредних дана борави у Немачкој. Повод њихове посете Биргштату је учешће на Агроолимпијади које организује Удружење за развој стручног образовања и обуке у зеленом сектору Европе ЕУРОПЕА. Марко Симић, Патар Макевић, Љубинко Стошић и Немања Виторовић, под будним оком ментора, професора Душана Мајсторовића, надметаће се са 24 екипе у 18 дисциплина.
-Агро олимпијске игре у организацији удружења ЕУРОПЕА одржавају се у Биргштату, малом граду крај Дрездена, од 28. септембра до 1. октобра. Такмичење се састоји од 18 дисциплина са пољопривредном тематиком. Неке од њих су склапање мотора косачице, паковање бала сена, вожња трактора, цепање дрва, постављање електро ограде… Све је осмишљено попут некадашњих “Игара без граница”. Интензивно се спремамо од јуна месеца, а долазили смо у школу да тренирамо и током летњег распуста. Сходно уложеном труду, очекујемо и добар пласман- истакли су пред пут чланови шабачког тима.
Право да учествују на европском надметању младих пољопривредника, по речима директора шабачке Пољопривредне школе Предрага Савића, стечено је захваљујући запаженим резултатима које су њихови ученици у претходном периоду остварили на бројним државним такмичењима. Амбиције су и овај пут велике, а као једину ометајућу околност наводи застарелост машина на којима су деца тренирала у односу на оне на којима ће се такмичити.
-Традиционално смо у врху на републичким такмичењима из хортикултуре, ветеринарских или пољоприврединх техничара. То нам је била најбоља препорука за Агроолимпијаду. Имамо добар тим који је вредно месецима тренирао, тако да верујем да ћемо се наћи међу прва три места- истакао је Савић.
Удружење ЕУРОПЕА основано деведесетих година ЏЏ века са циљем да развија стручно образовање у области “зеленог сектора, у овом тренутку координира 25 националних мрежа које представља више од 1.000 стручних школа и институција широм Европе. Шабачка Средња пољопривредна школа је чланица удружења од 2016. године.
Т. Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa