Инфо

28. септембар 2017.28. сеп 2017.
СаопШтење за медије

НАГРАДА ЗА ЕКО ТУРЕ ЕКОСУ

ЕКО АВАНТУРА ЦЕРА, са овом наградом, ући ће у званичну туристичку понуду еко тура Србије, којих сада има 14. Еко тура биће евидентирана и у УНЊТО (Њорлд Тоурисм Организатион)
У Привредној комори Србије, 12. септембра 2017. године, одржана је свечана додела награда за одрживи туризам.
Центар за истраживачке и развојне пројекте „ЕкоДев“ уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, ПКС и Туристичке организације Србије, доделили су награде за одрживи развој туризма у пет категорија, одрживи смештај, еко-тура, одрживо управљање дестинацијом, тур оператер и награда за допринос заједници.
Награда у категорији одрживи смештај припала је хотелу „Радиссон Блу“, док је награду у области еко-туре припала Удржењу „Екос“ из Шапца. У трећој категорији, награда је припала ЈП „Ада Циганлија, у четвртој „Сербиа тоур оператору“, а у петој категорији награду је освојило Удружење клуб „Саламандра“.
Цер је са својим природним и културним вредностима, материјалном и нематеријалном културном баштином, туристичким потенцијалима представљен кроз еко туру „ЕКО АВАНТУРА ЦЕРА“, победио на такмичењу у оквиру Обелажавања УН године одрживог туризма.
Стандарди и параметри који су испуњени, у креирању еко туре, били су једнаки за све државе, које су чланице УН, а које су на националном нивоу расписале конкурс.
Овом наградом за Цер су широм отворена врата за развој екотуризма.
ЕКО АВАНТУРА ЦЕРА у свом дводневном програму туристима нуди активни боравак у природи у шетњи дугој 28 км, која је распоређена у два дана. Поред богатих природнох вредности Цера са којима ће се туристи упознати (флора, фауна, орнитофауна, геологија) , представљена је богата и славна прошлост Цера (Церска битка, Бој на Чокешини, манастири из периода владавине породице Немањић, праисторија и остаци војних утврђења из периода владавине римске империје). Кроз нематеријалну културну баштину Цера туристи се могу упознати са традицијом и обичајима локалног становништва на подручју Цера. Легенде и митови који су, такође, део нематеријалне културне баштине представљени су кроз старословенску митологију и божанства којима су се наши преци молили.
У сегменту укључивања локалне заједнице, у туристичку понуду, туристима се нуде јела од органски здравих производа са подручја планине Цер, радионице припремања здраве хране, радионице препознавања, брања и припремања лековитог биља, као и пласирање производа домаће радиности.
Кроз спортске активности које се могу упражњавати на Церу туристима су у понуди, пешачке шумске стазе чија укупна дужина износи 80 км, рекреативно планинарење, лет параглајдингом, вожња бициклом по две званичне бициклистичке стазе које су укупне дужине 110 км и које према категоризацији планинских бициклистичких стаза спадају у адреналинске.
За смештај, у току боравка на Церу, туристима је понуђена Планинска кућа “Церера” – етно ресторан “Ружа Тодорова”, као и сеоско туристичка домаћинства на подручју Цера.
Важност награде коју је освојила ЕКО АВАНТУРА ЦЕРА огледа се кроз еко туризам који је најзаступљенија грана туризма у данашњим светским туристичким трендовима. Најважније од свега је да ова тура омогућава сарадњу приватног и јавног сектора, укључивање целокупне локалне заједнице и пласирање органски здравих производа и производа домаће радиности који ће повољно утицати на економски, социјални и друштвени развој подручја, како планине Цер, тако и локалних самоуправа Шапца и Лознице.
ЕКО АВАНТУРА ЦЕРА, са овом наградом, ући ће у званичну туристичку понуду еко тура Србије, којих сада има 14. Еко тура биће евидентирана и у УНЊТО (Њорлд Тоурисм Организатион).
Са еко туром и наградом за “Одрживи развој туризма за 2017. Годину”, Цер постаје препознатљива еко дестинација!
ЕКОС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa