Инфо

28. септембар 2017.28. сеп 2017.
СИСТЕМАТСКО РЕШЕЊЕ за алергију
СКУПШТИНА ГРАДА УСВОЈИЛА ОДЛУКУ О УНИШТАВАЊУ АМБРОЗИЈЕ

СИСТЕМАТСКО РЕШЕЊЕ за алергију

Др Дејан Павловић, председник Покрета за Шабац Зелених Србије наводи да у Шапцу тренутно не постоји пројекат уништавања амброзије, али да би могао да се уради. “Ефикасност овог програма у Новом Саду се огледа у томе што је пре његовог почетка у ваздуху било око 2.000 честица полена по метру квадратном, а његовим спровођењем та концентрација је највише око 300 честица”, наводи Павловић
На последњој седници Скупштине града Шапца усвојена је одлука о мерама, начину и условима трајног уништења коровске биљке амброзије. На нивоу Републике постоји Уредба о сузбијању и уништавању ове биљке. Покрет за Шабац Зелених Србије поднео је предлог одлуке Скупштини града због тога што сматрају да у овај процес треба да се укључи и локална самоуправа.
Како Шабац и Богатић деле Мачву, тако би одлука морала да буде донета на обе територије. Покрет за Богатић Зелених Србије упутио је председнику Скупштине Општине предлог одлуке на усвајање.
-Полен амброзије је у Европској унији означен као други највећи загађивач ваздуха јер једна стабљика може произвести од милијарду до 8 милијарди поленових зрнаца. Изизива алергијске реакције код најмање 10 одсто становништва, а и до 30 одсто људи може бити погођено негативним утицајем полена ове биљке, објашњава др Дејан Павловић председник Покрета за Шабац Зелених Србије.
Одлука је омогућила да и локалне инспекције могу да реагују када грађани пријаве подручја под амброзијом, било да се ради о приватним или јавним површинама. До сада је само фитосанитарни инспектор има надлежност да се бави тиме, што је било веома тешко због обима посла који иначе има у надлежности. Када се ради о приватним површина, свако је дужан да уништи амброзију на свом поседу.
Дејан Павловић наводи да у Шапцу тренутно не постоји пројекат уништавања амброзије, али да би могао да се уради. Зелени Шапца предложиће да се у буџету за наредну годину одвоје средства за ову намену.
-Пре свега треба да се уради мониторинг постојећег подручја града Шапца, којим би се утврдила жаришта амброзије. Нешто је већ рађено у сарадњи са предузећем које то ради у Новом Саду. Једно од Жаришта је Церовац и преко Церског ободног канала полен и семе амброзије улазе у градску средину, објашњава др Павловић.
Амброзија се може уништавати механички, кошењем и чупањем, или применом хемијских средстава. Павловић упозорава да би употреба хемикалија требала да буде крајња мера због токсичности препарата и да би их требало користии само на сметлиштима и површинама удаљеним од насеља.
-Површина на којој би се уништавала амброзија у Шапцу могла би да буде око три милиона метара квадратних. Кошење би требало обављати два до три пута годишње, пре сезоне цветања. Амброзија се не може компостирати него се биљка мора закопати у земљу и прелити кречом. Семе може да живи 40 година у неповољним условима и после да проклија. Ефикасност овог програма у Новом Саду се огледа у томе што је пре његовог почетка у ваздуху било око 2.000 честица полена по метру квадратном, а његовим спровођењем та концентрација је највише око 300 честица, наводи Павловић.
Према Павловићевим речима, цена пројекта који подразумева мониторинг, кошење и уклањање амброзије у Новом Саду кошта око четири динара по метру квадратном. Укупна цена би у Шапцу била око 12 милиона динара годишње.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa