Инфо

28. септембар 2017.28. сеп 2017.
ВК “ШАБАЦ” - ПРИМЕР КОЈИ ТРЕБА СЛЕДИТИ
АНТО ВАСОВИЋ, НОВИ САВЕТНИК ВК “ШАБАЦ”

ВК “ШАБАЦ” - ПРИМЕР КОЈИ ТРЕБА СЛЕДИТИ

Дугогодишњи председник Стручног савета Ватерполо савеза Србије, Анто Васовић, од недавно је и саветник за све категорије овдашњег клуба. Како истиче, преданост, односно добитна комбинација ентузијазма и системског рада, довели су га у Шабац
Анто Васовић чест је гост Шапца, града и Ватерполо клуба. Иако се, како сам истиче, увек осећао као код куће, председник Стручног савета ВСС сада и званично може да каже да је домаћин. Руковање са њим од скоро је и руковање са саветником за све категорије ВК “Шабац”.
Како је дошло до Вашег ангажовања у Шапцу и зашто је баш овдашњи клуб био избор?
- Јако дуго се знам са Ненадом и Живиславом Живановићем, делимо многе ставове по питању ватерпола. Приликом претходних посета уверио сам се да овај клуб поседује најбољу комбинацију великог ентузијазма и системског, постепеног рада, уз посебан акценат на млађе категорије. Приступ раду и тренерски кадар је један од најбољих у региону, те сам ја и своје дете довео да стасава баш у Шапцу, уверен да је то најбољи пут.
Која су Ваша задужења у клубу?
- Ја сам саветник у клубу, усмерен на све категорије, посебно ћу помагати при раду са млађим категоријама. Циљ је јасан, већ постављене основе система ојачати и временом направити погон који ствара играче не само за први тим клуба, већ будуће репрезентативце у свим категоријама. Нема разлога за мање амбиције.
Колико се разликује функционисање репрезентације и клуба као система?
- Неке разлике су очигледне, клупска сезона је много дужа, али суштинских диференција нема. База су високи критеријуми, велики циљеви и посвећеност у раду.
Ви сте један од највећих заговорника учешћа наших тимова у Регионалној лиги од почетка?
- То је прави начин да клубови напредују јер за ривале имају врхунске клубове попут “Југа”, “Приморја”. Наравно, проблем је што је РЛ развојна лига, клубови немају прођу у неко од европских такмичења. Од ове сезоне Србија практично твори А2 лигу, али верујем да имамо тимове који могу остварити пласман у А1 лигу. За сада је овако, а наредно лето ћемо анализирати шта је даљи интерес нашег клупског ватерпола.
Које су амбиције ВК “Шабац” ове сезоне?
- Прошле године је клуб био најпријатније изненађење, волели би да то будемо и ове, али не оптерећујемо играче високим амбицијама. Могу да гарантујем да ћемо физички бити изузетно спремни, можда и најбоље у лиги, а квалитет поседујемо. Имам велико поверење у тренера Рађеновића.
Нажалост, наш клупски ватерполо је далеко од нивоа суседних држава, попут Хрватске.
- Клубови у Хрватској имају готово вековну традицију, конкретно иза “Југа” стоји читав град, буџети су неупоредиви са нашим, но нису само финансије узрок наших лошијих резултата, већ лоша организација у клубовима. Нама талената и деце не мањка, имамо сав потенцијал, али лош рад са децом, погрешан приступ тренинзима одводи децу у друге спортове, а без базе, први тим захтева додатне финансије којих нема.
Верујете да је приступ у ВК “Шабац” другачији и бољи?
- Овај клуб је светао пример који треба следити. Фантастично је видети толико деце на тренингу, добар рад са њим и интересантне тренинге који анимирају да остану ту. То је проблем код других што на први тренинг дође много малишана, али не остану дуго због монотоније у раду. Већ сада бројност превазилази могућности једног базена у Шапцу, али успевамо све да организујемо. Важно је да они заволе овај спорт, да сањају репрезентативну капицу, неће сви успети, али снови ће их вући, мотивисати, носити их на трензима, донеће посевећеност.
Били сте шампион током играчке каријере, клупске и репрезентативне. Да ли се шампион рађа или се постаје само тренингом?
- Мухамед Али је рекао да шампион има “то нешто у себи са чиме се роди” и мислим да је био у праву. Тренинг је важан, он то “нешто” побољша или поквари, не може се до трона без рада, али неоспорно да постоји нешто што нема физичку форму, али прави разлику између врхунског спортисте и шампиона.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa