Инфо

28. септембар 2017.28. сеп 2017.
НАЈМЛАЂИ НАЈАВИЛИ ТИТУЛЕ
КАЈАКАШИ НА ДОМАЋОЈ СЦЕНИ

НАЈМЛАЂИ НАЈАВИЛИ ТИТУЛЕ

Успеси српског и шабачког кајака на интернационалној сцени у други план су ставили резултате на домаћој сцени. Ипак, потенцијал будућих шампиона најављују достигнућа у Србији
Традиционално сезону отвара такмичење у Купу Србије, а овог пролећа у Шабац је стигло пет злата, три сребра и седам бронзи. Одличан почетак имали су кануиста Марко Дамњановић, јуниорски победник једноклека на 200, 500 и 1.000 метара, док су одличне сезоне слављима у Купу најавили кадети Тијана Јовичић и Жарко Јаковљевић (уз К1 1.000 злато, освојио је и сребра једноседа на 200 и 500 метара), односно Тијана Арсић, кану такмичарка која је кроз циљ прошла друга. “Бронзани” залог за будућност исказали су Дуња Сарић (кадет) и Фили Дамњановић (кадет), а потврду сениорског квалитета кајака добили смо од олимпијца Дејана Пајића (К1 1.000), претендента за Токио Бојана Милинковића (К1 200), а до постоља је стигао и кануиста Драган Ковачевић (Ц1 1.000).
Била је ово сезона велике афирмације Драгана Ханчовског. Наступао је на великој сениорској сцени. Због чега је заслужио поверење селектора демонстрирао је сребром на појединачном Првенству Србије на 5.000 метара. Врло близу бронзе на истом месту био је и Михаило Суботић, а шабачки кајак обрадовао је и Стефан Дамњановић бронзом у конкуренцији кадета.
Док су се старији припремали за Европске и Светске шампионате у опреми Србије, најмлађе је очекивала Лига Србије у мини кајаку и пионирском кајаку. Велика очекивања руководства КК “Зорка” чак су и превазиђена. У четири кола и најмлађи кајакаши и пионири доминирали су у односу на бројну конкуренцију освојивши заслужено два победничка пехара. Можда још важније за будућност је да су на сваком од првенствених кола били и најбројнија екипа. Најмање 50 такмичара облачило је тренерке, мајице и трикое “Зорке”. Доминацију миникајакаша упечатљиво осликава чак 53 бода више од другопласираног “Таркета” на коначној табели (486:433), односно 150 и 200 бодова више од трећепласираног и четвртопласираног тима. Пионири “Зорке” велики пехар досегли су кроз 80 бодова, девет више од “Таркета, десет од “Бечеја” и чак 45 од “Борче”.
Кајакши сезону окончају наступом на екипном Првенству Србије за све категорије. Повреде су спречиле да шабачки клуб буде комплетан, но и поред тога, у свакој од четири категорије Београд су напустили са екипним другим местом, односно другом позицијом у свеукупном пласману.
Добри резултати током године продужили су сезону Дуњи Сарић, Тијани Арсић, Вуку Милетићу, Бранку Лагунџићу и Андреју Нинковићу. Они су у Рачицама бранили боје Србије у оквиру највеће смотре младих кајакаша, такмичењу “Олимпијских нада”, где су досегли полуфинала, а кануисткиња Тијана Арсић (учесник и Европског фестивала младих у Ђеру) успела је да уђе у А финале једноклека на 500 метара и понесе епитет осме кануисткиње света у свом узрасту.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa